ALBA De ce au fost eliberaţi trei inculpaţi din dosarul bătăuşilor din Cugir. Motivarea magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Pienar la momentul reţinerii, înmai 2011
Cosmin Pienar la momentul reţinerii, înmai 2011

Curtea de Apel Alba Iulia a decis în urmă cu o săptămână eliberarea din arest a trei inculpaţi judecaţi în dosarul bătăuşilor din Cugir. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la tentativa de omor calificat şi deosebit de grav.

Cei trei sunt Cosmin pienar senior, Cosmin Pienar junior şi Cosmin Vîjdea. Prin eliberarea celor trei au mai rămas în arest preventiv 22 de persoane. Gabriel Pienar senior este liderul comunităţii de romi din Cugir, angajat înainte de a fi arestat la Primăria din oraş, pe postul de referent, şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară a Romilor din Cugir. Un alt inculpat, Dorin Coca, a fost eliberat din arest în urmă cu câteva luni.

Motivarea instanţei de judecată:

“Analizând posibilitatea înlocuirii măsurii preventive a arestării cu o altă măsură mai puţin restrictivă Curtea arată că aceasta nu se justifică decât în privinţa inculpaţilor Pienar Cosmin Gabriel junior, Pienar Cosmin Gabriel senior şi Vîjdea Traian Cosmin.

În raport de acuzaţiile aduse acestor inculpaţi, complicitate de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, prev de art. 26 cod penal, rap la art. 20, 174,174 lit.a şi i, art.176 lit.b şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni prev. de art. 323 alin.1 cod penal, de pretinsa contribuţie concretă la săvârşirea faptelor – inculpaţilor li se impută că prin prezenţa lor au întărit convingerea celorlalţi inculpaţi de a pune în executare hotărârea infracţională de a lovi părţile vătămate, de conduita inculpaţilor pretinsei săvârşiri a infracţiunii şi de timpul detenţiei provizorii, Curtea arată că sunt temeiuri suficiente pentru înlocuirea măsurii preventive a arestării cu o altă măsură mai puţin restrictivă. Pentru a se asigura buna desfăşurarea a procedurilor judiciare şi a fi protejată ordinea publică inculpaţilor Pienar Cosmin Gabriel junior, Pienar Cosmin Gabriel senior şi Vîjdea Traian Cosmin urmează a le fi impusă respectarea unor obligaţii.

În baza art.145/1 rap. la art. 145 al. 11 C.pr.pen., pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara, impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv cel din raza teritorială a localităţii de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
c) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei de judecată;
d) să nu deţină, să nu folosească şi să nu posede nici o categorie de arme.
În baza art.145 alin.1 ind.2 C.proc.pen. obligă inculpaţii:
d) să nu se deplaseze la spectacole sportive ori culturale sau în orice alte localuri publice (exemplu restaurante, baruri etc.)
e) să nu se apropie de persoana vătămată, membrii familiei acesteia, per
e) să nu se apropie de persoana vătămată, membrii familiei acesteia, persoana împreună cu care a comis fapta, martori şi  să nu comunice cu aceştia direct sau indirect.
f) să nu se afle în  locuinţa persoanei vătămate.
Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive conform art. 145 alin. 2 ind.2 şi 3 C.pr.pen.

În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Coca Dorin Ilie, Sibişan Viorel zis Relucu, Sibişan Constantin, Sibişan Viorel zis Siba, Sabău Vasile, Coca Robert Adrian, Moldovan Mihai, Badea Ciprian Constantin, Cristea Mircea Adrian, Badea Alexandru Marin, Bacrău Lucian Sergiu, Cucu Alexandru Gabriel, Niţu Cristian Gheorghe, Chiaburu Florin Sebastian, Lascu Gheorghe, Nistor Florin, Lascu Nicolae, Cheţa Călin Andrei, Bacrău Dorin Florin şi Cristea Gabriel Curtea arată că în acest moment procesual plasarea în libertate a acestora,ori înlocuirea măsurii arestării cu o altă măsură preventivă neprivativă de libertate nu este oportună, neoferind suficiente garanţii pentru protejarea ordinii publice şi buna desfăşurarea a procesului penal.”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite