ALBA Viceprimarul comunei Horea, condamnat la închisoare pentru că şi-a cumpărat o diplomă falsă de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Ioan Trif
Viceprimarul Ioan Trif

Viceprimarul comunei Horea, judeţului Alba, a fost condamnat în justiţie la închisoare cu suspendare după că şi-a cumpărat o diplomă falsă de bacalaureat. Ioan Trif este judecat în dosarul falsificatorilor de cărţi de muncă şi acte de studiu.

Viceprimarul din Horea a recunoscut comiterea faptei alături de alţi 112 inculpaţi şi este judecat într-o procedură rapidă, după probele administrate în faza de urmărire penală. Trif a primit la instanţa de fond, Tribunalul Alba, pedeapsa de 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani şi 2 luni pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Alţi 41 de inculpaţi au fost condamnaţi la câte 2 luni de închisoare cu suspendare, 36 de inculpaţi au primit 2 ani cu suspendare, iar 23 au fost condamnaţi la 1 an de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. În total, s-au aplicat 117 ani de închisoare, din care 15 cu executare, iar 102 ani cu suspendare. Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 5 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Sunt judecaţi, în continuare, la Tribunalul Alba ceilalţi 54 de inculpaţi care nu au recunoscut faptele.

A plătit 300 de euro entru diploma falsă


Viceprimarul din Horea a solicitat grupării de falsificatori şi a primit, în schimbul sumei de 300 de euro, o diplomă de bacalaureat falsificată. Din document rezultă că viceprimarul este absolvent al Grupului Şcolar Economic Viilor din Bucureşti. Trif (45 ani) avea nevoie de diplomă pentru a-şi putea păstra funcţia de viceprimar, după alegerile locale din 2008. În realitate, alesul local este absolvent al unei şcoli profesionale.
„Diploma a fost falsificată efectiv de către inculpata Pop Alexandrina Marcela la cererea inculpatului Toma Constantin, cel care a tratat condiţiile obţinerii unei diplome cu învinuitul Trif Ioan“, se afirmă în rechizitoriul DIICOT. Procurorii s-au folosit în timpul anchetei şi de un ofiţer acoperit care a reuşit să obţină de la Constantin Toma, liderul grupării de falsificatori, detalii despre modul cum a obţinut diploma de bacalaureat viceprimarul.

”Matei Florin: Da la TRIFU i-ai făcut ceva ? La TRIFU ?
Toma Constantin: La vicele ?
Matei Florin: Ie.
Toma Constantin:  Pă nu i-am făcut bacu dă-l în p… mea de jegos. Pă nu ţi- am zis că era viceprimar cu profesionala de mecanic auto şi vopsitor. Am râs de el în maşină. «Ce p… mea eşti, mă ? Eşti viceprimar. Băga-mi-aş p… dacă nu te-oi ataca pe tine.» Te ard io pe tine acuma. «Nu-ţi fac mă, fără atâta nu-ţi fac.» Mi-o zis că-i vice. L-am întrebat dacă are atelier de vopsitorie, tinichingerie. «Nu, domnule că-s vicele» când i-am zis că-i vopsitor mecanic auto, ştii. «Măi, nea TRIFU, ştii care-i problema, când îs alegerile locale?»
Matei Florin: Şi îi trebuia.     
Toma Constantin: Nu mai putea să candideze cu profesionala ca viceprimar fără liceu, înţelegi.
Matei Florin: Aha.”

Iniţial, Toma a solicitat 500 de euro înainte şi o altă sumă după realizarea falsului, dar, în final, s-a mulţumit cu 300 de euro. Viceprimarul Ioan Trif s-a folosit ulterior de diploma de bacalaureat în CV-ul său. Astfel, în baza de date a Ministerului Administraţiei şi Internelor apare ca şi absolvent al Grupului Şcolar Viilor din Bucureşti. Informaţia a fost confirmată de viceprimar în iunie 2011 când a fost sunat de un reprezentant al ministerului care trebuia să actualizeze baza de date a aleşilor locali.

La dosar este şi o declaraţie a unuia dintre inculpaţi referitoare la situaţia viceprimarului din Horea. „De la soţia mea Pop Alexandrina Marcela şi de la Toma Constantin cunosc că aceştia au falsificat o diplomă de bacalaureat pentru o persoană ce este viceprimar în comuna Horea din judeţul Alba, zis Trifuţ. (...) Odată chiar am văzut o emisiune la TV, în care apărea această persoană, parcă era pe Etno TV, şi soţia mea Dina a spus că îl ştie pe acesta deoarece i-a făcut diplomă de bacalaureat”, a declarat Vasile Dacian Pop.

Convorbire telefonică din 19.06.2011 între viceprimarul Trif Ioan şi reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor:

„Trif Ioan: Alo!
G. S.: Ăăă... vă salut, domnu Trif, da?
Trif Ioan: Da, el îi.
G. S.:  Vă rog să mă iertaţi că vă deranjez duminică dar... uitaţi, eu lucrez la baza de date a aleşilor locali.
Trif Ioan: Da .……
G. S.: Nu, nu ... io am o aplicaţie, un sistem de baze de date care e ... riguros şi e pe ... pe.... cum să vă spun, e pe coloane, pe categorii...
Trif Ioan: Îhî, îhî.
G. S.: Şi ... da, în rest diferă şi data naşterii şi ....nu ştiu ce, dar numa atâta vroiam să verific dacă nu au introdus colegele mele greşit.
Trif Ioan: Îhî, da.
G. S.: Acuma, dumneavoastră pe care v-am sunat sunteţi Trif Ioan de la Horea sau de la...
Trif Ioan: Da, de la Horea, da.
G. S.: Deci, d-l vice-primar de la Horea.
Trif Ioan: Da.
G. S.: Şi sunteţi născut în 16.02.1966, da?
Trif Ioan: Da, da, da.
G. S.: Şi aţi ... absolvit Grupul Şcolar Economic Bucureşti, da?
Trif Ioan: Da .…
G. S.: Şi ultima ... alegere a fost 19.06.2008, da?
Trif Ioan: Da, da, da.…
G. S.: Că nu vrem să dăm mai departe datele greşite, d-le vice-primar, ştiţi”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite