Vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine, eliberat din arest la Tribunalul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Stan este acuzat de înşelăciune. Foto: Facebook
Aurel Stan este acuzat de înşelăciune. Foto: Facebook

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine “Arieşul" Cîmpeni, Aurel Stan, şi contabila asociaţiei, Laura Viorica Sicoe, au fost eliberaţi din arest, luni, de Tribunalul Alba. Cei doi sunt cercetaţi penal pentru înşelăciune şi au fost arestaţi preventiv vineri de Judecătoria Cîmpeni.

Aurel Stan este acuzat de înşelăciune, fals în înscrisuri şi uz de fals, iar Laura Viorica Sicoe de complicitate la înşelăciune şi uz de fals. Cercetările în acest dosar au fost realizate de Poliţiştii de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Cei doi vor fi cercetaţi în continuare în stare de libertate.

„Din cercetări a rezultat că în perioada 2008–2011, directorul general al asociaţiei crescătorilor de animale din Cîmpeni şi-a însuşit o parte din banii asociaţiei, prin evidenţierea în contabilitate de facturi şi chitanţe false, completate de către învinuit. În activitatea sa, preşedintele, a fost ajutat de contabila asociaţiei, care a înregistrat cu ştiinţă cheltuielile nereale în contabilitatea asociaţiei, pentru a justifica sumele de bani delapidate. Prejudiciul stabilit până la acest moment este de 72.780 lei”, se afirmă în comunicatul IPJ Alba.

Păşunat concesionat gratuit de la Primăria Câmpeni

Aurel Stan este, din octombrie 2011 şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România. Asociaţia condusă de acesta este cea mai mare din Alba şi una dintre cele mai mari din ţară. Are în prezent aproximativ 500 de membri, respectiv proprietari de animale care plătesc cotizaţie pentru a beneficia de serviciile pe care le prestează. Pe pagina de pe facebook a asociaţiei se precizează că deţine un patrimoniu evaluat la suma de 500.000 de lei. Aurel Stan este preşedinte şi angajat în funcţia de director general. Din banii asociaţiei a cumpărat o maşină de teren evaluată la un preţ minim de 25.000 de euro.

Deşi asociaţia este înfiinţată din anul 2002, activitatea economică importantă a fost demarată în 2008 după ce a concesionat gratuit de la Primăria oraşului Cîmpeni, pe o perioadă de cinci ani, zona de păşunat alpin în suprafaţă de aproape 1.000 de hectare pe care administraţia locală o deţine în Apuseni. În aprilie 2007, când Consiliul local a decis concesionarea păşunatului alpin, primarul oraşului, Călin Andreş, era secretar al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine.

După concesionare, asociaţia a încasat în fiecare an subvenţiile acordate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Un simplu calcul arată că suma este de cel puţin 100.000 de euro pe an. Contractul dintre cele două părţi expiră în 27 aprilie 2012, când administraţia locală din Câmpeni trebuie să decidă din nou ce se va întâmpla cu zona de păşunat alpin pe care o deţine în proprietate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite