ALBA „Ţeparul“ care a vândut bolovani drept aur condamnat şi pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Vîrciu este arestat preventiv
Dorel Vîrciu este arestat preventiv

Bărbatul din Zlatna care a vândut anul trecut o piatră de 3,5 kilograme ca şi aur a fost condamnat la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală. Dorel Vîrciu a primit pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare.

Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Alba în 20 februarie 2012. Inculpatul a mai fost obligat să plătească Direcţiei de Finanţe Publice Alba suma de 4.833 lei. În cauză au fost formulate recursuri ce vor fi judecate de Curtea de Apel.

Achitat pentru infracţiuni cu file cec

Dorel Vîrciu a mai fost achitat într-un alt dosar în care era judecat pentru infracţiuni la legea cecului. Iniţial, Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat la 6 luni de închisoare.

„În perioada  august – octombrie 2009, în calitate de  administrator al  SC Dortur Lemn SRL, în vederea garantării  efectuării plăţii pentru bunurile achiziţionate de către societate a procedat la emiterea  către furnizori a unor file CEC care nu erau completate la toate rubricile  esenţiale (data emiterii, cuantumul sumei), instrumente de plată  care erau ulterior completate de către furnizori şi introduse la plată, acestea fiind însă refuzate din motivul lipsei de disponibil. S-au emis de către inculpat, cu încălcarea prevederilor art. 1 pct. 2 şi 5 din Legea nr. 59/1934 un număr de 9 file cec”, se afirmă în sentinţa pronunţată de Judecătoria Alba Iulia. Instanţa i-a aplicat o pedeapsă de 4 luni de închisoare pe care a sporit-o cu 2 luni, astfel încât, în final, Dorel Vîrciu urma să execute 6 luni de închisoare.

Bărbatul a câştigat procesul în recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia. Marţi, 27 martie 2012, instanţa a dispus achitarea inculpatului pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Înşelăciune de 290.000 de lei

Dorel Vîrciu este judecat la Tribunalul Hunedoara, într-un alt dosar, pentru înşelăciune, cu termen în 10 aprilie 2012. Bărbatul a vândut în noiembrie 2011 3,5 kilograme de bolovani, după ce l-a „momit“ pe un medic stomatolog că piatra este din aur. Medicul Nicolae Adrian Bara a plătit în schimbul pietrei suma de 290.000 de lei. Tranzacţia a avut loc în Buceş, judeţul Huneodara. Medicul tocmai vînduse terenuri la Roşia Montană şi vroia să investească banii în aur.

„În urma discuţiei purtată de cele două persoane, vânzătorul, care s-a prezentat cu numele „Marius”, i-a dat întâlnire pentru efectuarea tranzacţiei pe raza comunei Buceş, judeţul Hunedoara. Cumpărătorul s-a deplasat la locul indicat, unde a primit două recipiente din plastic (ambele sigilate cu bandă adezivă), dându-i în schimb 290.000 de lei, în lei şi valută. După despărţire, partea vătămată a desfăcut banda adezivă şi a constatat că în interiorul pachetului se afla rocă obişnuită şi nu aur, dându-şi seama ca a fost înşelat“, se  spune în raportul poliţiştilor din Hunedoara, care anchetează cazul pentră că  tranzacţia a avut loc în zona comunei Buceş, la interferenţa Alba Hunedoara, pe 25 noiembrie.

Înţelegerea prealabilă dintre cei doi s-a realizat la Abrud, unde victima a fost convinsă să cumpere aşa zisa comoară de aur. În urma percheziţiei de la domiciliul lui Dorel Vîrciu din  Zlatna, poliţiştii au găsit 20.000 lei (în valută şi lei), din totalul de 290.000 lei. "Ţeparul" este arestat preventiv în această cauză.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite