ALBA Ţeparul imobiliar Marius Alexa condamnat la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul firmei Meridian Construct
Sediul firmei Meridian Construct

Omul de afaceri Marius Alexa, autorul uneia dintre cele mai mari ţepe imobiliare din ultimii ani, a fost condamnat luni de Tribunalul Alba la pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Bărbatul, care este plecat din ţară în Dubai, mai trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 364.321 lei şi 449.296 euro către 11 familii şi o societate comercială. Alexa a construit prin intermediul firmei Meridian Construct SRL Alba Iulia un cartier 18 locuinţe. Mai mulţi cumpărători au fost înşelaţi şi au trebuit să plătească în unele cazuri casele la preţuri duble. Au depus plângeri penale, iar afaceristul a fost trimis în judecată de procurori.

Cartierul rezidenţial a fost denumit „Meridian“ şi a fost construit în spatele Alba Mall, pe strada Livezii, nu departe de centrul oraşului Alba Iulia. Marius Alexa, în calitatea sa de administrator al SC Meridian Construct SA, este acuzat că în perioada 2006-2008 a încheiat mai multe promisiuni de vânzare-cumpărare fără să le spună cumpărătorilor că terenurile nu erau achitate în totalitate şi au devenit proprietatea altui investitor (SC Piflu SRL). Unele terenuri au fost ipotecate în favoarea unor bănci pentru contractarea unui credit de către Meridian Construct sau în favoarea SC Piflu, iar o parte dinmtre locuinţe nu aveau autorizaţie de construcţie.

“Fiind induşi în eroare de Marius Alexa, viitorii proprietari continuau să achite tranşele de preţ convenite prin promisiunile de vânzare-cumpărare. Mai mult, atunci când au aflat despre situaţia reală, au făcut împrumuturi ei înşişi pentru a-şi scoate casele de sub ipotecă bancară şi au mai investit şi în finisaje şi alte lucrări întrucât, contrar celor promise de Alexa, imobilele nu le fuseseră predate «la cheie»“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Astfel s-a ajuns în unele cazuri ca o familie să plătească pentru o casă dublu decât era prevăzut în contract, preţul unei case în cartierul Meridian variind între 50.000 şi 90.000 euro. Marius Alexa a dat vina în declaraţiile acestuia pe criza financiară din anul 2008 care l-ar fi adus în imposibilitatea de a-şi mai onora promisiunile. Părţile civile au solicitat despăgubiri totale de 796.000 de euro. Societatea comercială este în faliment, iar părţile civile au puţine şanse să îşi recupereze banii.

Marius Alexa mai are două condamnări la închisoare pentru infracţiuni de evaziune fiscală, iar dosarele sunt în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. În cauza privind evaziunea fiscală de la firma „Meridian Construct“ a primit 2 ani de închisoare cu executare, în timp ce în dosarul referitor la infracţiunea similară de la societatea „Impact Construct“ SRL Alba Iulia a primit 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Omul de afaceri mai trebuie să plătească peste 300.000 de lei la bugetul de stat.

Comunicatul Tribunalului Alba:

"În data de 03.09.2012, la Tribunalul Alba a fost soluţionat dosarul cu numărul 4798/107/2011, privind pe inculpatul Alexa Marius Valerian trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Prin hotărârea pronunţată, Tribunalul Alba a decis următoarele:
-    condamnarea inculpatului Alexa Marius la pedeapsa 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b Cp pentru săvârşirea infr. de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 215 al. 1, 3, 5 Cp cu aplic. art. 41 al. 2 Cp. de 7 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art 74 lit. a teza II şi lit b Cod penal

Totodată Tribunalul Alba a admis în parte acţiunile civile formulate şi a obligat pe inculpatul Alexa Marius Valerian să plătească părţilor civile sumele de 364.321,7 lei şi 449.296 EURO , respingând acţiunea civilă formulată de partea civilă Ş. L. A..

Tribunalul Alba a constatat că partea responsabilă civilmente  SC Meridian Construct SRL Alba Iulia nu mai există, dizolvarea acesteia fiind stabilită prin sentinţa comercială din 6 aug. 2011 a Tribunalului Alba şi în consecinţă a ridicat măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa procurorului  din data de 27 oct. 2010 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC Meridian Construct . Hotărârea a fost pronunţată în şedinţa publică din 03.09.2012 şi poate fi atacată cu apel, care va fi judecat de către Curtea de Apel Alba Iulia."

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite