ALBA „Tantana“, colaboratorul procurorilor din clanul „Lenis“ Sibiu, condamnat la 8 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la anihilarea grupării în 2009
Imagine de la anihilarea grupării în 2009

Inculpatul care a colaborat cu anchetatorii în dosarul clanului „Lenis“ din Sibiu, Marin Nicolae Cosmin, zis „Tantana“, a fost condamnat de Tribunalul Alba la 8 ani de închisoare în regim de detenţie. Bărbatul a recunoscut faptele, iar cauza s-a disjuns şi s-a judecat separat.

Soluţia Tribunalului Alba a fost pronunţată în 7 iunie 2012 şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul privind clanul „Lenis“ din Sibiu se află pe rolul Tribunalului Alba din 2010. Anul trecut, după 1 an şi 4 luni de arest preventiv toţi inculpaţii au fost eliberaţi. În dosarul rămas în continuare în faza de judecată sunt 28 de inculpaţi.

Marin Nicolae Cosmin, zis „Tantana“, era unul dintre liderii grupării infracţionale, alături de Sorin Burnete, zis “Sorinel” şi Marius Crăciun zis „Stripăru“. Cartierul general al infractorilor era Night Club Lenis din Sibiu.

Arestat cu mandat internaţional

„Tantana” a colaborat cu poliţiştii şi procurorii şi a ajutat la aflarea adevărului, motiv pentru care a beneficiat de o reducere de pedeapsă. Cu toate acestea a primit 8 ani de închisoare în regim de detenţie. A fost tratat mai drastic pentru că în noiembrie a fugit din ţară, deşi avea interdicţie să părăsească România.

A fost prins după câteva luni în urma unui mandat de arest internaţional emis la solicitarea procurorilor DIICOT. Cu toate că a recunoscut faptele şi a colaborat cu anchetatorii, Marin Nicolae Cosmin este, în prezent, singurul din gruparea Lenis aflat în arest preventiv.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată la Tribunalul Alba în noiembrie 2010 prin rechizitoriul DIICOT  pentru săvârşirea în raza judeţului Sibiu a mai multor infracţiuni grave. Sunt acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, violare de domiciliu, ameninţare, şantaj, tâlhărie, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente. Interlopii au fost reţinuţi în iunie 2009. Mascaţii au descins atunci la peste 20 de locaţii din Sibiu şi Cisnădie, fiind arestate preventiv 16 persoane.

Ceilalţi membrii ai grupării sunt: Raica Onoriu Mircea, Urdea Mircea Cosmin zis "Coco", Opriş Liviu zis "Liviuţ", Berciu Ionuţ Ovidiu, Toma Lucian Cornel, Cozma Marius, Neag Traian Lucian, Gîndilă Dumitru Marius zis "Poliţaiu", Ghizăşan Ioan Marian zis "Creţu", Anghel Tiberiu Ioan, Giurgiu Florin Răzvan zis "Calu", Gligor Dragoş Constantin, Dancu Cosmin Ionel, Barbu Mihai Constantin, Hoch Răzvan Ionuţ, Solomon Ionuţ, Todea Constantin, Vlad Sorin Teodor, Sandu Sebastian Nicolae, Iancu Constantin Adrian, Nuţă Marius, Diaconu Gheorghe Cosmin, Căldărar Traian, Bancu Simion şi Grancea Zoltan. Dosarul în care sunt judecaţi aceştia are următorul termen în 21 iunie 2012.

Comunicatul DIICOT de la momentul reţinerii inculpaţilor, 11 iunie 2009

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba cercetează un număr de  16 inculpaţi  pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup organizat, şantaj, violare de domiciliu, ameninţare, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, distrugere, portul fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire, ultraj contra bunelor moravuri, purtare abuzivă şi  tâlhărie.

În fapt se reţine că,  începând cu anul  2007 şi până în prezent, mai multe persoane rămase în libertate după destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, ex. gruparea TÂMPLARU şi/sau liberate din penitenciar după executarea unor pedepse privative de libertate, precum şi alte persoane cunoscute ca făcând parte din “lumea interlopă” din Mun. Sibiu, ex. gruparea constituită în zona barului „LENIS”, s-au unit într-o singură grupare de dimensiuni foarte mari (aproximativ 40-50 pers.), care şi-a propus ca scop obţinerea supremaţiei în cadrul cluburilor de noapte, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc din Sibiu, scop pentru realizarea căruia membrii grupării au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, cu violenţă, creând în mod deliberat, un sentiment pronunţat de teamă, chiar teroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc, clienţilor acestora şi agenţilor de pază ai acestor societăţi.

Atingerea acestui obiectiv, avea ca şi scop final obţinerea prin şantaj, în mod mascat, de importante sume de bani cu titlu de taxă de protecţie şi chiar săvârşirea de tâlhării, a căror sesizare nu era făcută de persoanele vătămate din cauza sentimentului de teamă indus acestora, uneori persoanele vătămate fiind determinate să-şi retragă plângerile depuse sau  să îşi modifice declaraţiile din acelaşi motiv.

O caracteristică a acestei grupări, este faptul că este dinamică, atât în ceea ce priveşte membrii acesteia – care sunt reînnoiţi prin atragere de noi persoane şi eliminarea celor care fac opoziţie sau atentează la poziţia liderilor, cât şi în ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite, care este într-o continuă diversificare (extindere), funcţie de oportunităţile obţinerii de venituri şi realităţile sociale, ex. recuperări de credite prin violenţă, înşelăciuni prin fraudarea jocurilor de noroc şi a firmelor de leasing, furturi auto, etc.

Această grupare este concret structurată şi cunoscută în mun. Sibiu şi localităţile din judeţ (Şelimbăr, Cisnădie, Avrig, Sălişte), membrii ei fiind foarte agresivi şi săvârşind  fapte de o violenţă extremă. Starea de teroare indusă martorilor şi părţilor vătămate, este reliefată şi de numeroasele apeluri efectuate  de cetăţeni la serviciul 112 – apeluri de urgenţă. Prin ordonanţele din data de 10 iunie 2009, s-a dispus reţinerea a 13 inculpaţi pentru 24 de ore. Tribunalul Alba a admis propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T. şi a dispus arestarea preventivă a 13 inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile şi a emis şi 3 mandate de arestare preventivă în lipsă pentru alţi trei inculpaţi, pentru aceeaşi perioadă”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite