ALBA Sentinţă într-un dosar de crimă organizată: 66 de ani închisoare pentru 10 inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Tribunalul Vâlcea a condamnat 10 persoane din Alba Iulia, acuzate, în principal, de sprijinirea şi constituirea unui grup infracţional organizat, la un total de 66 de ani de închisoare, din care 35 cu executare. Este vorba despre aşa-zisa grupare a fraţilor Sibişean, trimisă în judecată în anul 2006.

Decizia Tribunalului Vâlcea, pronunţată în 6 iunie 2012, poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti. La începutul anului 2006, au fost trimişi în judecată un număr de 13 inculpaţi pentru mai multe infracţiuni: iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Şapte inculpaţi au primit câte 5 ani de închisoare cu executare, doi au fost achitaţi, iar alţi trei au primit condamnări cu suspendare. Pedepsele sunt minime pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi.

Dosarul a fost strămutat de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor. Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2001 – 2005. 11 dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, iar cei mai mulţi au stat după gratii doi ani, până în aprilie 2007. Procesul a fost unul complicat, în condiţiile în care au existat 160 de părţi vătămate şi martori.

Condamnările decise de instanţa de judecată:

Claudiu Mircea Sibişean – 4 ani de închisoare pentru proxenetism, 3 ani de închisoare pentru complicitate la perversiuni sexuale, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Cozmin Stelian Sibişean: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Florin Radu Valentin: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Ştefan Iosif Abraham: 2 ani de închisoare pentru proxenetism, 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Livius Brici: 3 ani de închisoare pentru proxenetism, 3 ani de închisoare pentru complicitate la perversiuni sexuale, 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Marius Stelian Ciurar: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Marius Mihai Pătruţ: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat

Daniel Berki: 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Gheorghe Grosu: 2 ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Oniţă Moldovan: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Alin Mondoc: achitat

Adrian Nicolae Budacă: achitat

Pedepsele îngroşate sunt cele care ar urma să fie executate, în final, de inculpaţi. Pedepsele cu suspendare aplicate lui Cozmin Sibişean şi Marius Pătruţ, sub minimul celor 5 ani prevăzut de lege în cazul infracţiunii respective, au avut la bază circumstanţe atenuante în favoarea acestora. Judecătorul a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unor obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor: săbii, bâte de baseball, cuţite, un pistol cu aer comprimat.

Cheltuieli judiciare de 300.000 de lei

Cei şapte inculpaţi condamnaţi la închisoare cu executare au formulat apel. Toţi cei 10 bărbaţi condamnaţi mai trebuie să plătească, potrivit deciziei instanţei, câte 30.000 de cheltuieli judiciare către stat. Suma totală ce ar urma să fie plătită se ridică la 300.000 de lei.

Ultimul cuvânt în acest dosar îl va avea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă va fi judecat în acelaşi ritm ca la instanţa de fond există mari şanse ca infracţiunile să se prescrie, iar inculpaţii să scape de acuzaţii. În cazul celui de-al 13-lea inculpat din acest dosar, Marius Necreală, s-a decis disjungerea dosarului pentru că nu a putut fi adus în faţa instanţei. Necreală este arestat într-o închisoare din Italia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite