ALBA Seceta a distrus 30 la sută din producţia agricolă: 20.000 hectare sunt afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile agricole sunt afectate de lipsa ploilor
Culturile agricole sunt afectate de lipsa ploilor

Lipsa ploilor pe o perioadă îndelungată de timp a afectat iremediabil culturile agricole din Alba. Mai mult de 20.000 de hectare înregistrează pierderi importante din punct de vedere a producţiei. Agricultorii vor recolta de pe această suprafaţă o producţie mai mică cu 30 la sută.

Potrivit Direcţiei Agricole Alba, din cele 68.559 hectare cultivate, o suprafaţă de 20.750 hectare este afectată de seceta prelungită. Cele mai mult au avut de suferite culturile de floarea soarelui – 48%, soia şi rapiţă – 50%, sfeclă de zahăr – 80% şi tutun – 100%, în timp ce suprafeţele cultivate cu cartofi au fost afectate în procent de 25%, iar legumele – 40%.

„Măsurătorile efectuate în urmă cu o săptămână au evidenţiat faptul că deficitul de umiditate a crescut, ajungând aproape de coeficientul de ofilire, când plantele mor efectiv din lipsă de apă. În luna iulie precipitaţiile sunt de cinci ori mai puţine decât luna similară a anului trecut, şi de zece ori mai reduse în comparaţie cu 2010“, a spus Nicolae Budrală, directorul Direcţiei Agricole Alba. Estimările reprezentanţilor insituţiei indică faptul că o mare parte a culturilor agricole vor fi distruse definitiv dacă nu va ploua în zilele următoare.

La ora actuală, în Alba sunt sisteme de irigaţii pe 220 de hectare administrate de societăţi private: 120 la Doştat şi 100 la Rădeşti.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite