ALBA Rechizitoriul din dosarul „Romexterra Bank“ se întoarce la DNA. Curtea de Apel a respins recursul procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele au fost acordate de sucursala băncii din Alba Iulia
Creditele au fost acordate de sucursala băncii din Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marţi, recursul procurorilor DNA în dosarul „Romexterra Bank“. Prin urmare rechizitoriul va reveni la procurori pentru refacerea urmăririi penale. Instanţa a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria Aiud.

„Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate recursurile declarate de către DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi MKB Romexterra Bank Bucureşti împotriva sentinţei penale nr.748/2011  pronunţată de Judecătoria Aiud în acest dosar.  Prin sentinţa penală atacată Judecătoria Aiud a admis excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei şi a dispus restituirea cauzei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA Serviciul Teritorial Alba-Iulia, în vederea refacerii rechizitoriului. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă iar considerentele care au stat la baza adoptării acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea instanţei va fi motivată“, se afirmă într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Alba Iulia.

Ce au susţinut procurorii în rechizitoriu

Patru angajate ale băncii au fost trimise în judecată, în noiembrie 2010, pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave. Cele patru angajate  ale MKB Romexterra Bank SA, Marinela Ramona Nichimiş, Mihaela Carmen Vîntu, Mihaela Barbu şi Stanca Şipoş, au fost trimise în judecată de procurorii DNA Alba Iulia pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Au mai fost trimise în judecată, Maria Ispas, administrator la SC Mia Carn SRL Miraslău, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, Livia Damian şi Catrina Popa, contabile la aceeaşi societate, sunt acuzate de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, Marilena Ramona Nichimiş, în calitate de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5.000 euro, bani ce au fost încasaţi de Maria Ispas. Creditele au fost luate pe numele unor angajaţi şi nu au mai fost plătite de societate.

Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC Mia Carn SRL, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă. Administratorul a folosit o parte din bani pentru a obţine în 2007 o finanţare în valoare de 485.258 lei, din fonduri europene prin intermediul Agenţiei Sapard. MKB Romexterra Bank s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2,1 milioane de lei şi 3.957 euro (în total aproximativ 500.000 de euro). Unul dintre motivele pentru care Judecătoria Aiud a decis restituirea cauzei la procuror a fost faptul că procurorii nu au calculat corect prejudicial şi nu au indicat, pentru fiecare inculpat în parte, cota din prejudiciu.

Unul dintre motivele principale pentru care s-a decis restituirea dosarului este modul în care procurorii au calculat prejudiciul. Instanţa a considerat că trebuie stabilit pentru fiecare inculpate în parte şi nu la nivel general.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite