ALBA Proiectul invocat cu „nereguli grave“ de premierul Victor Ponta merge bine. S-a constatat un conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducrea societăţii Apa CTTA Alba
Conducrea societăţii Apa CTTA Alba

Reprezentanţii societăţii „Apa CTTA” SA Alba Iulia susţin că proiectul privind extinderea sistemului de canalizare şi apă potabilă în judeţul Alba, în valoare de 102 milioane de euro, nu este afectat de declaraţiile premierului Victor Ponta care sesiza, joi, „grave nereguli“. Directorul Viorel Lazăr afirmă că implementarea proiectului se desfăşoară în condiţii bune.

„Proiectul se desfăşoară normal fiind derulate licitaţiile de servicii şi lucrări pentru toate contractele din cadrul proiectului. Până în prezent au fost semnate 3 contracte de servicii, 1 contract de furnizare şi 9 contracte de lucrări în valoare totală de 273 milioane de lei. Sunt în procedură de adjudecare 2 contracte de lucrări”, a afirmat vineri directorul general APA CTTA, Viorel Lazăr.

Directorul a precizat că în luna martie 2012, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a constatat un posibil conflict de interese, prin angajarea de către consultantul de supervizare, la mai puţin de 12 luni de la atribuirea contractului de servicii, a unei persoane care a fost expert cooptat pe lângă comisia de evaluare a ofertelor. Suma încasată de persoana respectivă pe o perioadă de aproape 1 an de zile se ridică la aproximativ 35.000 de euro, bani care vor fi recuperaţi dacă se constată că s-a încălcat legea.

„Neregula nu este în măsură să pună în pericol desfăşurarea proiectului şi retragerea fondurilor. Cel mai probabil lucru care se poate întâmpla este ca la firma de consultanţă să i se retragă suma de bani”, a spus Viorel Lazăr. Acesta nu a dorit să comenteze afirmaţiile premierului şi a spus că, probabil, acesta a citit din raportul Autorităţii de Audit. Valoarea totală a proiectului este de 423 milioane de lei.

Ce zic premierul şi preşedintele Consiliului Judeţean

“Ultima consecinţă negativă se referă la Programul Operaţional Sectorial Mediu, unde am primit o înştiinţare oficială referitoare la grave deficienţe în desfăşurarea a trei proiecte. Două desfăşurate de către Consiliul Judeţean Bistriţa în 2009-2011: reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi unul desfăşurat în judeţul Alba - extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în judeţul Alba. În toate cele trei proiecte Comisia Europeană a descoperit nereguli grave; noi, evident, am informat, ministrul sesizează Direcţia de luptă antifraudă. Pentru aceste proiecte din două judeţe, probabil, până la sfârşitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu”, a declarat, joi, Victor Ponta.

Preşedintele Consiliul Judeţean Alba a respins acuzaţiile premierului. “Proiectul de reabilitare extindere a infrastructurii de apă din județul Alba la care face referire premierul Ponta nu are nimic de-a face cu Consiliul Județean Alba. Acest proiect nu este implementat de Consiliul Județean Alba ci de o asociație a administrațiilor publice din județ, Asociația Apa Alba din care fac parte mai multe Primării din județul Alba. Toate formalitățile legate de acest proiect sunt derulate prin Asociația Apa Alba nu prin Consiliul Județean Alba. Îmi pare rău că domnul Ponta dezinformează opinia publică în legătură cu acest proiect. Probabil este doar o declarație politică a domniei-sale”, a declarat Ion Dumitrel.

Conducrea societăţii Apa CTTA Alba
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite