ALBA Proiect de protejare a patrimoniului cultural în şase comune cu finanţare franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea din comuna Câlnic
Cetatea din comuna Câlnic

Vineri, la Alba Iulia, se desfăşoară seminarul final al proiectului "Satul transilvan, reper al identităţii locale", proiect implementat de Asociatia "Alba-Manche împreună (AMI)" în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Ordinul Arhitecţilor din Romania şi Asociaţia "Alba-Afroda".

Proiectul, ce s-a desfăşurat în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, a fost cofinanţat de Ambasada Franţei în Romania în cadrul schemei de susţinere a proiectelor inovatoare din domeniul urbanismului, patrimoniului şi cadrului de viaţă.

Scopul proiectului, ce a vizat localităţile Cîlnic, Gîrbova, Cut, Pianu, Săsciori şi Şugag, a fost acela de a constientiza comunităţile şi factorii de decizie asupra valorii patrimoniului construit existent, ca potenţial ce trebuie valorificat în beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare.

Activităţile concrete au constat în inventarierea elementelor de patrimoniu, a documentelor şi cercetărilor existente, acestea fiind prezentate şi dezbătute în cadrul a mai multor întâlniri de lucru cu cetăţenii şi autorităţile din comunele implicate în proiect. A fost astfel realizată, prin implicarea Centrului de cercetări sociologice al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, o cercetare vizând reprezentările populaţiei asupra patrimoniului cultural. De asemenea, au fost elaborate ghiduri de bună practică pentru conservarea patrimoniului construit, ghiduri în materie de construire şi renovare. La sediul Primăriilor Gîrbova şi Pianu a fost instalat câte un ghişeu electronic de informare, ce poate fi accesat gratuit de toţi cei interesaţi, cuprinzând o bază de date cu elemente de patrimoniu specifice comunitatilor vizate de proiect, precum şi cu elementele de legislaţie din domeniul urbanismului şi amenajării teriotriului.

La seminarul de vineri, în care sunt prezentate concluziile proiectului, participă mai mulţi specialişti în domeniul arhitecturii si urbanismului romanesc, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ambasadei Franţei în România. Invitat special la seminar este Emmanuel FAUCHET, directorul Consiliului de Arhitectură, Urbanism şi Mediu din departamentul La Manche, Franţa.

"Patrimoniul construit al satelor de pe Valea Sebeşului şi din Podişul Secaşelor reprezintă valori ale culturii tradiţionale din judeţul Alba. Am constatat însă, în timp, că aceste valori sunt ameninţate de mai mulţi factori, printre care şi conştientizarea insuficientă a acestui tip de patrimoniu. De aceea, deja de mai mulţi ani, Consiliul Judeţean Alba s-a implicat în acţiuni de promovare a patrimoniului local şi de punere în valoare a elementelor de peisaj cultural specifice judeţlui Alba. Expereinţa franceză în acest domeniu a fost o sursă constantă de informaţii şi idei, în special datorită parteneriatului cu departamentul La Manche din Franta", a spus Ion Dumitrel, preşdintele Consiliului Judeţean Alba.

Asociatia AMI – "Alba-Manche împreuna" luat fiinţă în anul 2006 în contextul realizării parteneriatului descentralizat între judeţul Alba şi departamentul la Manche din Franţa, cu scopul promovării valorilor culturale româneşti în spaţiul francofon, respectiv cu scopul promovării limbii, culturii şi civilizaţiei franceze şi a francofoniei în judeţul Alba şi în România. AMI militează pentru dezvoltarea spiritului civic în comunitatea locală şi s-a implicat permanent în promovarea patrimoniului material şi imaterial al judeţului Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite