ALBA Profesorul judecat pentru fraudarea Bacalaureatului, achitat de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Tontea este profesor de informatică
Ioan Tontea este profesor de informatică

Un profesor din Abrud judecat de doi ani pentru fraudarea examenului de bacalaureat a fost achitat marţi de Judecătoria Alba Iulia. Ion Sorin Tontea este acuzat de procurorii DIICOT de săvârşirea infracţiunilor de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Profesorul a fost trimis în judecată în anul 2010, iar faptele au avut loc în anul 2008, în perioada de susţinere a examenului de bacalaureat la Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Abrud.

„În sarcina acestuia s-a reţinut că, în calitate de profesor în cadrul Comisiei de bacalaureat, de pe calculatorul de la centrul de examen a copiat subiectele la proba de Limba şi Literatura Română, ce urma a fi susţinută în zilele următoare şi le-a transferat unor candidaţi la examenul de bacalaureat, permiţându-le acestora să aibă acces la informaţii, care la acea dată, nu erau destinate publicităţii, în scopul de a le facilita promovarea examenului“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Ministerul Educaţiei nu s-a constituit parte civilă în dosar. Inculpatul a plătit şi o expertiză judiciară, care a dat rezultate favorabile lui şi a determinat soluţia de achitare pronunţată de instanţă. Achitarea profesorului Ioan Sorin Tontea a fost motivată, potrivit Codului de procedură penală,  de articolul care prevede că „fapta nu a fost săvârşită de inculpat“.

„În baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 alin.1 lit. c C.pr.pen. achită pe inculpatul T.I.S. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 44 alin. 2 din Legea 161/2003 şi a infracţiunii prev. de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, totul cu aplicarea art. 33 lit.a C.pen. Ia act că M.E.C.T.S. prin I.Ş.J. Alba nu s-a constituit parte civilă în cauză. Constată că inculpatul a achitat în întregime onorariul de expert în sumă de 1.000 lei. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpat şi de la comunicare pentru partea vătămată. Pronunţată în şedinţă publică azi 03.07.2012“, se susţine în minuta instanţei de judecată. Profesorul şi-a susţinut pe parcursul procesului nevinovăţia.

Sentinţa Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi contestată cu recurs.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite