ALBA Patru inculpaţi din gruparea “pensiilor ilegale” eliberaţi din arest după 10 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a decis în urmă cu câteva zile eliberarea a patru inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul pensiilor ilegale. aceştia se află şi funcţionara de la Casa de Pensii Alba, Viorica Călin.

Potrivit sentinţei definitive a Curţii de Apel Alba Iulia au fost eliberaţi din arest Marian Cosmin Toma, Ionel Toma, Vasile Dacian Pop şi Viorica Călin. Au rămas după gratii cei trei inculpaţi consideraţi lideri ai grupării: Sabin Coasian, Constantin Toma şi Vasile Toma. Magistraţii au impus în cazul inculpaţilor eliberaţi interdicţia de a părăsi ţara. Cei patru au stat în arest preventiv aproximativ 10 luni.

Liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale. Inculpaţii au realizat acte de studii falsificate (diplome de bacalaureat, de licenţă, de master, certificate de calificare profesională) pentru 67 de persoane, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.

Gruparea este formată din nouă persoane. În afară de cei menţionaţi mai fac parte din grupare Marcela Pop şi Gabriela Coman. Sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals privind identitatea pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare. În acest dosar au fost trimise în judecată 167 de persoane la Tribunalul Alba, marea majoritate fiind beneficiari de pensii ilegale şi ai unor acte de studii false.

Prejudiciu de 2,4 milioane lei

Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. 99 la sută dintre beneficiarii de pensii ilegale sunt din comune din zona Munţilor Apuseni: Horea, Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni. Aceştia au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. Primii clienţi au fost identificaţi cu ajutorul funcţionarei Viorica Călin, de la Casa de Pensii, care deţine o cabană la Arieşeni.

Ulterior, potenţialii clienţi, care au auzit că se pot obţine bani în acest mod, au început să îi caute pe falsificatori. Liderii grupării organizau periodic întâlniri în comune, cu oamenii, pentru acte. Viorica Călin primea dosarele cu acte falsificate, după care le înregistra şi făcea demersurile pentru a fi puse în plată. în legătură cu implicarea altor funcţionari de la Casa de Pensii în activităţile infracţionale, cauza a fost disjunsă şi trimisă la DNA.

Cea mai mare pensie ilegală descoperită de procurori se ridică la 2.500 de lei şi a fost plătită timp de doi ani unei persoane care nu avea deloc vechime în muncă. Cea mai mare sumă care trebuie returnată de către o persoană care a beneficiat ilegal de pensie depăşeşte 100.000 de lei. Reţeaua falsificatorilor de cărţi de muncă era coordonată de Sabin Coasian. Membrii familiei lui Constantin Toma se ocupau de falsificarea de diplome de studii, de bacalaureat, de licenţă şi de calificare profesională.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite