ALBA Nereguli financiare în derularea unui proiect de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul se referă la investiţii de alimentare cu apă şi canalizare
Proiectul se referă la investiţii de alimentare cu apă şi canalizare

Premierul Victor Ponta a declarat joi că Guvernul a primit o notificare din partea Comisiei Europene, care semnalează existenţa unor nereguli grave la trei proiecte finanţate prin POS Mediu. Este vorba de două proiecte din Bitriţa Năsăud şi unul din Alba.

Proiectul din Alba se referă extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din. “Ultima consecinţă negativă se referă la Programul Operaţional Sectorial Mediu, unde am primit o înştiinţare oficială referitoare la grave deficienţe în desfăşurarea a trei proiecte. Două desfăşurate de către Consiliul Judeţean Bistriţa în 2009-2011: reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi unul desfăşurat în judeţul Alba - extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în judeţul Alba. În toate cele trei proiecte Comisia Europeană a descoperit nereguli grave; noi, evident, am informat, ministrul sesizează Direcţia de luptă antifraudă. Pentru aceste proiecte din două judeţe, probabil, până la sfârşitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu”, a declarat joi Victor Ponta.

Corecţie financiară de 35.000 de euro

Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoare de 102 milioane euro, este derulat de către societatea APA CTTA Alba, firmă din subordinea Consiliul Judeţean Alba. În urma unui control al  Curţii de Conturi Bucureşti la începutul acestui an s-a decis o corecţie financiară în valoare de 35.000 de euro.

Problema semnalată de Auditul Curţii de Conturi se referă la firma de consultanţă în acest proiect,  OHIL din Marea Britanie, care a avut un angajat ce înainte cu câteva luni lucrase la firma care se ocupase cu proiectarea în cadrul aceluiaşi proiect. Lucrările executate în cadrul acestui proiect, în care 90% din fonduri sunt destinate alimentării cu apă şi restul de 10% pentru canalizare, sunt în stare avansată de implementare.

"Proiectul de reabilitare extindere a infrastructurii de apă din județul Alba la care face referire premierul Ponta nu are nimic de-a face cu Consiliul Județean Alba. Acest proiect nu este implementat de Consiliul Județean Alba ci de o asociație a administrațiilor publice din județ, Asociația „Apa Alba”  din care fac parte mai multe Primării din județul Alba. Toate formalitățile legate de acest proiect sunt derulate prin Asociația Apa Alba nu prin Consiliul Județean Alba. Îmi pare rău că domnul Ponta dezinformează opinia publică în legătură cu acest proiect. Probabil este doar o declarație politică a domniei-sale”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite