ALBA Muzeu în aer liber. Rimetea, printre cele mai frumoase sate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea Rimetea din Munţii Trascăului, judeţul Alba, a fost inclusă în categoria celor mai frumoase sate din ţară. Comuna a fost inclusă în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România“, alături de alte 60 de localităţi.

Ghidul a fost realizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“ şi are o prezentare bilingvă, în română şi în franceză. În realizarea ghidului s-au ţinut cont de criterii precum pesiajul cultural, stilul arhitectonic local, păstrarea elementelor originale din arhitectură, cultura locală şi tradiţiile conservate în viaţa satului. Rimetea se clasează pe locuri fruntaşe la toate aceste criterii. De mulţi ani, localitatea este cunoscută ca şi un muzeu în aer liber.

Peisaj neatins de mâna omului

Peisajul este neatins de mâna omului, iar casele, zugravite toate în alb cu ferestre verzi, sunt aşa cum au fost construite la începutul secolului trecut. O stare de lucruri care a determinat Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice să desemneze oficial comuna Rimetea drept „zonă arhitecturală şi urbană protejată“. Comuna este locuită în procent de peste 80 la sută de maghiari, urmaşi ai foştilor mineri care lucrau la extracţia minereului de fier.

„Rimetea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. Pitorescul său se datorează peisajului montan mirific, portului său popular absolut unic şi arhitecturii sale deosebite. Însă nu în ultimul rând, Rimetea este renumită şi pentru istoria sa zbuciumată plină de evenimente importante. Primii care au descoperit importanţa strategic a locului au fost romanii, care au construit un castru pe vârful Muntelui Trascău d eund eputeau observa cu uşurinţă împrejurimile“, se afirmă în ghid despre Rimetea. Lucrarea mai oferă informaţii despre atracţiile turistice ale comuni, un ghid local, precum şi unde există posibilităţi de cazare.

Turismul, singura soluţie pentru localnici

Scăderea treptată a resurselor, precum şi concurenţa altor zone din ţară, a făcut ca mineritul să fie abandonat la Rimetea. Singura soluţie pentru localnici a răms turismul, care este practicat cu succes în pensiunile din comună. Rimetea şi satul component Colţeşti au în prezent peste 40 de pensiuni. Peţurile practicate sunt pentru toate bunzunarele şi pornesc de la 50 de lei o noapte de cazare cu mic dejun pentru o persoană.

image

Click pe poză pentru galerie foto

Întreaga comună are aspect de muzeu. Casele de aici sunt foarte vechi şi construite dupa model nemţesc, de la care au învăţat şi localnicii.  Dezvoltarea turistică a comunei este susţinută necondiţionat de administraţia locală. 60% din populaţia comunei trăieşte din turism, iar o casă se vinde cu cel puţin 50.000 de euro. Astazi, la Rimetea vin autocare din toata Europa, nu numai din Ungaria. Au fost turişti şi din Japonia şi America. Zona mai este renumită pentru portul popular tradiţional şi pentru mobilierul pictat. Portul popular este arătat turiştilor la manifestările tradiţionale, dintre care se remarcă „Îngroparea Fărşangului“, care se desfăşoară în fiecare an la începutul postului Paştelui. Pe lângă turismul rural, Rimetea este o destinaţie preferată de sportivii care practică alpinismul şi zborul cu parapanta. Este ca un „rai“ al parapantiştilor.

Locuri de vizitat

Piatra Secuiului (1.128 metri) străjuieşte comuna. Se ajunge sus după un drum de aproximativ două ore. Efortul merită pentru că priveliştea Munţilor Trascău este încântătoare. Forma masivului face ca în anumite perioade ale verii, soarele să răsară de două ori la Rimetea.

Cetatea Colţeşti este situată la vest de satul Colţeşti şi la aproximativ 5 km sud-vest de comuna Rimetea. A fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi cetate de refugiu. Poate fi vizitată în orice anotimp al anului. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Cheile Aiudului se află la aproximativ 15 kilometri de Aiud, pe drumul judeţean spre Rimetea. Sunt declarate rezervaţie naturală geomorfologică şi botanică. Din punct de vedere a alpinismului şi escaladei, pereţii sunt deosebiţi, cu trasee variate şi spectaculoase.

Preţuri practicate de pensiuni:

Cazare cu demipensiune – de la 80 lei/zi/persoană
Cazare cu mic dejun – de la 50 de lei /zi/persoană
Cazare fără masă – de la 40 de lei/zi/persoană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite