ALBA Gruparea pensionărilor ilegale descoperită de la un dosar de trafic de minori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul penal prin care 167 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia pentru falsificări de cărţi de muncă şi diplome de studii, cu un prejudiciu total de 2,4 milioane de lei, este rezultatul continuării cercetărilor într-o cauză privind traficul de minori.

Dosarul de trafic de minori o are ca şi inculpată pe Simona Todorescu, proprietara pensiunii Gura Ursului din comuna Meteş. Femeia este judecată la Tribunalul Alba pentru că ar fi oferit clienţilor de la pensiune serviciile sexuale ale două minore care lucrau pentru ea.

Todorescu Simona este acuzată de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de minori şi pentru infracţiunea de falsificare de alimente. Todorescu Simona şi soţul acesteia, Todorescu Marius, au fost trimişi în judecată în acest dosar pentru instigare la fals în înscrisuri oficiale.

Acte de studiu false descoperite la percheziţie

Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la pensiunea administrată de inculpata Todorescu Simona, au fost identificate mai multe acte de studiu false întocmite pe numele acesteia şi pe numele soţului ei. “Fiind audiată, Todorescu Simona a arătat că a obţinut acele diplome de studiu false prin intermediul inculpatului Toma Constantin, menţionând că acesta ar fi procurat asemenea acte de studiu pentru mai multe persoane, precizând totodată că acesta s-ar ocupa şi de falsificarea de dosare de pensie. Deoarece existau indicii de săvârşire a unor infracţiuni ce ţineau de sfera criminalităţii organizate şi anume constituire grup infracţional, infracţiuni de fals săvârşite prin sisteme informatice, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, etc. s-a dispus disjungerea cauzei şi efectuarea unor investigaţii suplimentare”, afirmă procurorii DIICOT.

Urmare a investigaţiilor complexe efectuate în cauză, a reieşit că în ultimii ani, pe raza judeţului Alba şi nu numai, au acţionat două grupări de criminalitate organizată, una specializată în falsificarea de dosare de pensie, constituită în jurul inculpatului Coasian Sabin şi una specializată în falsificarea de diplome de studiu, falsificarea de dosare de pensie şi alte falsuri, constituită în jurul inculpatului Toma Constantin.

Gruparea “Toma”

Gruparea infracţională constituită de Toma Constantin a acţionat şi pe raza judeţelor Cluj, Hunedoara, Arad, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti. Între membrii grupării infracţionale au fost identificaţi inculpaţii: Toma Constantin, Toma Marian Cosmin, Toma Vasile, Toma Ionel, Pop Vasile Dacian, Pop Alexandrina Marcela. Inculpaţii Toma Constantin, Toma Vasile şi Toma Ionel sunt fraţi.

Inculpatul Toma Marian Cosmin este fiul inc. Toma Ionel. Inculpatul Pop Vasile Dacian este căsătorit cu inc. Pop Alexandrina Marcela. Inculpaţii Toma Constantin, Pop Vasile Dacian şi Pop Alexandrina Marcela locuiau în Turda, jud. Cluj, inculpaţii Toma Vasile, Toma Marian Cosmin locuiau în Bucureşti, iar inc. Toma Ionel locuia în comuna Dobroteşti, jud. Teleorman însă mergea frecvent în Bucureşti.

Gruparea infracţională a fost sprijinită de inc. Coman Gabriela (concubina inc. Toma Vasile) şi de învinuiţii Dumitrescu Olimpyus Petre (din Bucureşti), Bolog Tiberiu (din Negreşti Oaş, jud. Satu Mare), Costea Ovidiu (din Turda, jud. Cluj), Trif Petru, Florea Floarea, Roznov Radu, Costea Florica, Oneţiu Mircea (toţi din judeţul Alba, primul locuind însă pe raza judeţului Arad). Gruparea infracţională a avut o rază mare de acţiune, pe raza mai multor judeţe ale ţării şi a atras în activităţiile infracţionale un număr desosebit de mare de persoane, doar cu privire la diplomele de studiu fiind falsificate acte de studiu pentru cel puţin 67 de persoane, fără diploma investigatorului acoperit.

Gruparea “Coasian”

Gruparea constituită în jurul lui Sabin Coasian a acţionat în judeţele Alba, Bihor, Cluj şi Arad, în scopul săvârşirii unor infracţiunii de înşelăciune, pentru a obţine venituri ilicite, pentru ei şi pentru alte persoane, din pensionarea frauduloasă a unor persoane. Între membrii grupării infracţionale au fost identificaţi inculpaţii: Coasian Sabin, Călin Viorica, angajată a Casei de Pensii Publice Alba şi înv. Olenici Vasile Dan. Activitatea grupării infracţionale s-a întins pe mai mulţi ani.

“Gruparea infracţională a avut o rază mare de acţiune, pe raza mai multor judeţe ale ţării şi a atras în activităţiile infracţionale un număr desosebit de mare de persoane, care doreau să beneficieze de pensii în baza unor dosare falsificate. Între membrii grupării infracţionale au fost identificaţi inculpaţii: Coasian Sabin, Călin Viorica, angajată a Casei de Pensii Publice Alba şi înv. Olenici Vasile Dan. Activitatea grupării infracţionale s-a întins pe mai mulţi ani. Inculpatul Coasian Sabin, afirmându-se ca şi lider informal al grupării, se ocupa personal de falsificarea documentelor de vechime în muncă şi de recrutarea de noi clienţi”, mai susţin procurorii DIICOT.

În cazul pensionărilor frauduloase, inc. Coasian Sabin încasa o anumită sumă de bani de la persoana interesată, sumă care diferea în funcţie de cuantumul pensie dorite de către beneficiar. Cu cât se dorea o pensie mai mare cu atât creştea tariful.

Dosarele de pensie (documentele de vechime în muncă) erau falsificate fie integral, dacă beneficiarul nu a lucrat legal nicăieri în viaţa sa, fie parţial dacă acesta lucrase anterior şi avea o carte de muncă. În primul caz, tariful perceput era mai mare, fiind inclusă în preţ contravaloarea cărţii de muncă, se percepea un anumit tarif pentru fiecare an de vechime trecut pe carte, de exemplu 250 lei RON pentru un an.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite