ALBA Explozia de la pensiunea Neptun: Criminaliştii au cercetat interiorul clădirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti de la serviciul de investigaţii criminale din cadrul IPJ Alba au realizat miercuri dimineaţă cercetările specifice la pensiunea Neptun din Alba Iulia unde marţi după-amiază a avut loc o explozie provocată de o acumulare de gaze. Zona este în continuare izolată până la finalizarea anchetei şi remedierea defecţiunii.

Poliţiştii au putut intra miercuri şi în interiorul clădirii. Explozia în urma căreia au fost rănite uşor două persoane a fost provocată de acumularea de gaze în subsolul imobilului.

„Din primele cercetări efectuate de echipele deplasate la faţa locului a rezultat că, în jurul orei 17.15 în timp ce efectuau lucrări de decopertare a covorului asfaltic pe strada Iaşilor, angajaţii unei societăţi comerciale, au deteriorat o conductă stradală de gaz. Şeful punctului de lucru a solicitat telefonic intervenţia E-ON Gaz. La faţa locului s-a prezentat o echipă formată din trei angajaţi ai societăţii menţionate  care au început lucrările de reparaţii în stradă.

În jurul orei 17.30, în încăperea aflată la parterul clădirii în care funcţionează pensiunea, s-a produs o explozie, cauza probabilă fiind acumularea de gaze de la subsolul şi parterul pensiunii, în care funcţionează un restaurant“, se afirmă în comunicatul IPJ Alba.

Muncitorul care a provocat avaria la conducta de gaze naturale este angajat la societatea Elis SRL, cea care derulează lucrările de modernizare a străzilor din zona centrală a oraşului şi zona gării. Alături de poliţişti, în derularea anchetei sunt implicaţi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai E-ON Gaz.

image

Click pe poză pentru galerie foto

În urma exploziei au fost distruse geamurile şi uşile de la parterul pensiunii iar un bărbat (A.A.), de 49 ani, din Alba Iulia, angajat al E-ON Gaz, a suferit escoriaţii la nivelul feţei, provocate de cioburi de sticlă, fără a fi necesară internarea acestuia. De asemenea, un minor în vârstă de 14 ani, care se deplasa pe stradă în momentul producerii exploziei, a suferit leziuni provocate de cioburile de sticlă provenite de la geamurile pensiunii, fiind transportat la spitalul din Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia a făcut public un comunicat de presă legat de explozia de pe strada Iaşilor:

"Municipalitatea a făcut toate demersurile legale în privinţa aplicării proiectului pe amplasamentul respectiv. Am informat operatoriii de specialitate, în special EON Gaz, înainte de autorizarea lucrării, încă din 2009, că urmează să se execute un proiect amplu de reabilitare a mai multor strazi şi am solicitat să se evalueze starea tehnică a reţelei existente.

De asemenea am adresat solicitarea de a comunica acţiunile de reabilitare a reţelelelor pentru a corela acţiunile primăriei cu cele ale companiei EON. În data de 5 august 2011, Primăria Alba Iulia a reclamat că lirele port nu au adâncimea prevăzută de standard şi că nu pot fi realizate accesele la proprietăţi din acest considerent, prin operaţiuni specifice (compactare, cilindrare etc). Am solicitat ca până în data de 20 august 2011 să se execute coborârea lirelor port, subliniind importanţa respectării termenilor proiectului şi a eliminării riscurilor care puteau decurge din această activitate.

În ianuarie 2011 am mai cerut un punct de vedere vis-a-vis de programul de reabilitare a reţelelor EON pentru zonele în care primăria urma să desfăşoare lucrări de modernizare, însă nu au fost raportate eventuale intervenţii in zona străzii Iaşilor. 

Avizul emis de EON Gaz a fost eliberat în data de 4.02.2010, înaintea autorizării lucrării şi a fost un aviz favorabil. În acest aviz nu s-a făcut niciun fel de referire cu privire la condiţii speciale de lucru pentru acel amplasament, de tipul existenţei unei adâncimi de pozare sub standard, fără a se emite condiţii speciale de lucru. Pe strada Iaşilor s-a constat că adâncimea actuala de pozare este de 20 de cm sub nivelul de călcare, în loc de 90 de cm cât prevăd standardele. În data de 13.10.2010 s-a făcut predarea de amplasament în prezenţa beneficiarilor de reţele, inclusiv în prezenţa EON Gaz, care nu au facut referiri la condiţii speciale de lucru."

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite