ALBA Consilier PSD trimis în judecată pentru fraudă din fonduri UE. Are o condamnare de 6 luni cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinta a fost pronuntata de Judecătoria Blaj
Sentinta a fost pronuntata de Judecătoria Blaj

Fostul primar PSD al comunei Mihalţ din perioada 2000 – 2004, Ioan Toma Cârnaţ, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un al doilea dosar de corupţie. Inculpatul a candidat pe lista de consilieri a USL, iar în prezent este consilier local din partea PSD.

Procurorii DNA îl acuză pe Ioan Toma Cârnaţ de fraudă din fonduri europene. Acuzaţia exactă este săvârşirea infracţiunii de “folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în formă continuată”.

Acuzaţiile procurorilor

La data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalţ, în scopul de a obţine pe nedrept sume de bani acordate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură cu titlu de plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură, Centrul Judeţean Alba, un contract de închiriere falsificat.

În contract a consemnat în mod eronat că Asociaţia de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava” Mihalţ, al cărei preşedinte era inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, a închiriat de la Primăria comunei Mihalţ suprafaţa de 794,66 ha de păşune. De asemenea, inculpatul a completat şi a semnat inclusiv cererile pentru transfer de exploataţie a terenului respectiv de la trei fermieri către asociaţia pe care o reprezenta.

În această modalitate, asociaţia condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma de 776.483,65 lei reprezentând plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, sumă cu care Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Blaj.

Condamnat cu suspendare pentru o faptă similară

Fostul primar din Mihalţ a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2011 pentru acuzaţii similare. A fost condamant de Judecătoria Blaj la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Procesul este în prezent în faza de recurs.

Tot la data de 12 mai 2011, inculpatul Ioan Toma Cârnaţ în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava ”, în numele acestei asociaţii, a solicitat Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A) - Centrul Judeţean Alba cererea unică de plată şi plăţi de agro-mediu pentru anul 2011 pentru suprafaţa de 794,66 hectare de păşune.

În susţinerea cererii sale, inculpatul a prezentat un contract falsificat de închiriere a păşunii respective de la Primăria Mihalţ, contract pe care inculpatul a falsificat semnătura primarului comunei Mihalţ. Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 145.434,83 lei (echivalentul a aproximativ 33.635 de euro).În cele două dosare, consilierul local PSD a produs o pagubă de aproximativ 200.000 de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite