ALBA Cazuri de păduchi şi râie în şcolile de la oraş mai multe decât în cele de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii au constatat mai multe cazuri de râie şi pediculoză în şcolile de la oraş. Majoritatea elevilor găsiţi cu păduchi şi râie provin din familii în care apa menajeră e un lux.

Medicii şcolari au controlat, imediat după vacanţa de iarnă, 43.620 de preşcolari şi elevi care învaţă în grădiniţele şi şcolile din Alba.

„Datele primite de la medicii şcolari, după triajul epidemiologic a 30.903 elevi şi tineri de la instituţiile de învăţământ din mediul urban şi alţi 12.717 din mediul rural, arată că au fost depistate 636 de afecţiuni, dintre care 368 în urban“, a explicat Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba.


50 de cazuri de pediculoză şi 2 râie în şcolile de la oraş

Medicii şcolari au găsit 66 de şcolari cu păduchi, dintre care 50 învaţă în şcoli de la oraş.  Cei mai afectaţi au fost copiii de grădiniţă şi cei din clasele primare.

Pediculoza capului, cum se numeşte infestarea cu păduchi, poate fi văzută pe firele de păr, la ceafă sau după urechi. Ouăle sunt rotunde, albe şi sunt ataşate de firul de păr aproape de rădăcină. Elevii cu probleme au fost trataţi cu substanţe antiparazitare. Dacă tratamentul iniţial nu a dat roade, s-a făcut altul de  până la 10 zile.Şcolarii cu probleme  au fost izolaţi la domiciliu şi au fost primiţi din nou în colectivitate doar după ce medicii şi-au dat acceptul. Majoritatea elevilor găsiţi cu păduchi provin din familii sărace. Fie nu au condiţii să se spele, fie sunt certaţi cu apa şi săpunul.

„La recontrol, medicii au constatat că mai existau 32 de cazuri de pediculoză  în şcolile de la oraş şi alte 13 cazuri în şcoli din mediul rural“, a mai spus Cristina Galoş.

Doi elevi care învaţă în şcoli de la oraş au fost găsiţi cu râie, boală cauzată de un parazit şi caracterizată prin apariţia unor bubuliţe mai ales între degete şi mâncărime puternică.

La triajul epidemiologic medicii au mai constatat că din cei 43.620 de elevi controlaţi, 280 aveau roşu în gât.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite