ALBA Aproape 100 de hectare de pădure şi vegetaţie uscată distruse în incendii în două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Pompierii din Alba au participat în ultimele zile la stingerea mai multor incendii de pădure şi de vegetaţie uscată în diferite zone ale judeţului. Cel mai mare incendiu a avut loc în Munţii Sebeşului, unde au ars 15 hectare de pădure de conifere şi 10 hectare de vegetaţie.

În total, în incendii au ars aproape 100 de hectare de pădure şi vegetaţie. Cel mai grav incendiu a avut loc în Munţii Sebeşului. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al Judeţului Alba a intervenit în data de 21.07.2012 împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba, SVSU Şugag, SVSU Săsciori, Ocolul Silvic privat Şugag şi Direcţia Silvică Alba pentru lichidarea unui incendiu de pădure de conifere (litieră şi coronament), pe raza comunei Şugag, zona Smida Mică.

Datorită condiţiilor atmosferice (secetă, vânt puternic), pentru limitarea propagării şi stingerea incendiului s-au deplasat la faţa locului 1 autocamion de intervenţie şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, au fost mobilizaţi 2 ofiţeri şi 26 subofiţeri de la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia şi Garda de Intervenţie Sebeş, 3 jandarmi, 10 voluntari şi 18 angajaţi ai ocoalelor silvice.

În dimineaţa zilei de 22.07.2012 spre locul incendiului s-au deplasat 2 ofiţeri şi 20 subofiţeri din cadrul I.S.U. Alba pentru a înlocui forţele de intervenţie care au acţionat pentru limitarea propagării, izolarea, lichidarea şi ulterior supravegherea zonei şi a focarelor existente.

Incendiul este izolat, fără posibilitate de extindere, în zona incendiată existând doar focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală acţionează un număr de 22 pompieri militari şi 14 voluntari şi angajaţi ai ocolului silvic. Au fost afectate aproximativ 15 ha pădure de conifere (litieră şi coronament) şi aproximativ 10 ha vegetaţie uscată.

Tot sâmbătă, Garda de Intervenţie Sebeş a intervenit la 3 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Sebeş şi comuna Săliştea. Au ars aproximativ 2,8 ha vegetaţie uscată. Garda de intervenţie Blaj a avut 2 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Blaj. Au ars aproximativ 35 ha mirişte şi vegetaţie uscată.

Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia a fost solicitat pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza oraşului, în urma cărăra au ars aproximativ 1,3 ha vegetaţie uscată. De asemenea, Pichetul de Pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Lupşa s-au luptat cu flăcările pe raza loc. Lupşa. Au ars aproximativ 2 ha vegetaţie uscată şi mărăciniş.

Garda de Intervenţie Sebeş şi I.J.J. Alba au intervenit în data de 21.07.2012, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, 4 pompieri militari, un echipaj de jandarmi şi 5 cetăţeni pentru stingerea unui incendiu de litieră de pădure în satul Dobra, comuna Şugag, iar în data de 22.07.2012 I.S.U. Alba a deplasat în zonă o autospecială de lucru cu apă pentru stingerea focarelor rămase. Au ars aproximativ 15 ha litieră de pădure foioase.

SVSU Ocoliş a acţionat cu 20 de voluntari şi mijloace de primă intervenţie, la un incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure pe raza comunei Ocoliş, zona Cheile Runcului. Focul a distrus 3 ha vegetaţie uscată şi litieră de pădure.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite