ABERANT Profesoara cu cea mai mare notă la titularizare în Alba va preda ca suplinitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Maier a luat cea mai mare notă la examenul de titularizare, dar trebuie să se mulţumească cu o catedră de suplinitor.

Maria Maier din Aiud a obţinut cea mai mare notă la examenul de titularizare din Alba, 9,9,  la disciplina Istorie. Performanţa nu a  ajutat-o, însă,  pe tânără să şi obţină un post vacant cel puţin pe patru ani. Absolventă a Facultăţii de Istorie în 2006, cu media 9.45 , Maria a predat anul trecut  la trei şcoli din Alba Iulia: Noşlac, Fărău şi Ciuguzel, ca suplinitor. Asta deşi a obţinut şa la examenul din anul precedent media nota 9.15.

Navetă epuizantă

A sperat să scape de naveta zilnică.  „Am fost motivată să învăţ. Speram să scap de navetă, dar se pare că nu a fost posibil. Nu este deloc uşor să mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora şase, să iau autobuzul din Aiud până la Ocna Mureş şi de acolo mai departe, pentru ca  la ora opt să fiu la una dintre cele trei şcoli. Cea mai îndepărtată şcoală faţă de domiciliu este la 35 de kilometri. Naveta implică şi costuri lunare de aproximativ 200 de lei, doar parţial decontate“,apreciază Maria Maier.

S-a înscris la examenul din această vară, chiar dacă ştia din start că nicio şcoală din Alba nu are catedră de Istorie vacantă pe 4 ani, condiţia de bază pentru scoaterea unui post la titularizare. Sistemul i-a dovedit încă o dată că nu se poate angaja pe postul dorit, chiar dacă a fost apreciată de comisia de evaluare cu nota 9,9.

„Singura mea speranţă este titularizarea pe parcursul anului şcolar viitor. Sper ca pe lângă media de 9,9, să apară posibilitatea de titularizare a postului pe care o să-l solicit la şedinţele publice de repartizare a suplinitorilor şi să primesc şi nconsimţământul consiliilor de administraţie ale şcolilor în cauză “, a mai completat Maria.

Maria ar fi avut posibilitatea să se titularizeze şi pe parcursul anului şcolar trecut, întrucât la examenul din anul precedent a fost apreciată cu nota de 9,15. Nu s-au găsit ,însă, minim 18  ore pe săptămână, vacante în  şcolile în care a predat, barem minim în titularizarea catedrei. 

Tânăra aşteaptă acum şedinţele publice din 23 august, pentru a primi un post de profesor suplinitor. „M-am hotărât să optez tot pentru catedra vacanta în cele trei şcoli în care am predat în anul şcolar trecut. M-am integrat bine în colectivul de profesori şi am avut o colaborare bună şi cu elevii. Ideal ar fi fost pentru mine să pot preda la Aiud sau în apropiere, însă aici  nu este nicio catedră vacantă pentru anul şcolar viitor“, a mai completat Maria.

Maria este unul dintre dascălii care predau din pasiune. Şi elevii au motivat-o în pregătirea pentru examenul de titularizare. Femeia adaugă că îşi doreşte să îşi întemeieze o carieră în educaţie.

„Nu mă văd în ipostaza de a profesa altceva, îmi face plăcere să fiu la catedră “, a încheiat profesoara.

35% posturi titularizabile neocupate.

În Alba, în urma examenului de titularizare, doar 120 de candidaţi au obţinut minim nota 7, necesară pentru a ocupa din toamnă o catedră titularizabilă. Oferta Inspectoratului şcolar a fost de 96 de catedre valabile pe minim patru ani.

În urma şedinţelor publice au fost ocupate doar 63 din cele 96 de catedre destinate titularilor.

Următoarea etapă de repartizare este programată pe 29 iulie, când pot participa  candidaţii care au suţinut examenul în alte centre de concurs din ţară, şi  care au luat cel puţin 7 la examen.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite