EXCLUSIV 90 de hectare din aria protejată Cheile Vălişoarei distruse într-un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte din area protejată din zona Cheilor Vălişoara a ars într-un incendiu de vegetaţie uscată. Dezastrul ecologic a fost cauzat de incendierile voluntare din ultimele zile a terenurilor agricole de către proprietari.  Specii de plante, insecte şi reptile au fost surprinse de focul lăsat nesupravegheat de localnici.

Săptămâna trecută, pe parcursul mai multor zile focul lăsat nesupravegheat de localnicii din Vălişoara şi înteţit de vânt s-a extins pe 90 hectare a zonei protejate. „Am fost alertaţi de localnici în momentul în care aceştia au constat că focul se extinde prea mult. Am intervenit urgent cu două auto speciale şi voluntari“, a spus căpitan Nicolae Negoiţă, Detaşamentul de Pompieri Aiud.

Zona din Munţii Trascăului este cunoscută pentru speciile de plante, insecte, păsări şi animale care se găsesc aici. „Este un ecosistem înscris între ariile protejate din judeţ. Aici trăieşte şi acvila de munte, o specie de păsări extrem de rară“, a spus Ioan Brad, consilier în cadrul primăriei comunei Livezile.

Vălişoara

Microfauna şi vegetaţia arse în totalitate

În urma incendiului 40 de hectare de vegetaţie specifică zonelor umede şi 50 de ha de vegetaţie şi habitate specifice pantelor stâncoase şi calcaroase au fost arse. „Pe toată suprafaţa pe care a avut loc incendiul, au fost distruse în totalitate microfauna şi vegetaţia, fiind afectate populaţii de insecte, amfibieni, reptile, păsări şi specii de plante de interes protectiv deosebit“, a spus biologul Kinga Muncuş-Nagy, reprezentantă a Asociaţia Biounivers din comuna Livezile care are în custodie zona protejată a Cheilor Vălişoara.

Biologii susţin că mugurii şi părţile aeriene speciilor de plante au fost carbonizate şi distruse, în timp ce specii de melci şi amfibieni au fost grav afectate. „Au fost complet distruse populaţii de plante ocrotite ca: feriguţa, clopoţelul, iarba surzilor, zambila sau dediţelul. Au fost surprinse de incendiu şi au fost distruse populaţii de: buhai de baltă cu burta galbenă,  brotăcel, broasca de mlaştină, broasca roşie de pădure, tritonul, toate aceste specii find ocrotite de lege“, a completat biologul.

Vălişoara

Cu toată că autorităţile locale au fost sesizate, evaluarea pagubelor nu a fost făcută. „La primărie nu s-a prezentat nimeni să discutăm despre aceste pierderi. Noi tot ce am putut face a fost să avertizăm în scris populaţia să nu mai recurgă la astfel de gesturi“, a spus consilierul Ioan Brad.
Pagubele vor fi recuperate în parte abia la anul. „Dacă natura va avea suficientă forţă şi clima va permite, unele specii de plante se vor reface“, a concluzionat Kinga Muncuş-Nagy.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite