400 de locuri de muncă pentru căpşunari în Spania şi Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albaiulienii au şansa să plece în străinătate pentru a lucra în agricultură. La ora actuală ofertele vin doar din Spania şi Danemarca. Căpşunarii muncesc între 30 şi 37 ore pe săptămână şi câştigă între 800 şi 1000 euro.

După ce în 2009 peste 22.000 de persoane din Alba au rămas fără un loc de muncă, iar 2010, în primele trei luni se mai aşteaptă un val de disponibilizări de peste 1000 de persoane, piaţa de muncă din Europa vine cu oferte.

Pentru Alba ofertele nu sunt deloc variate, în prezent şomerii pot opta doar pentru domeniul agricol. „Avem 200 de locuri de muncă, în agricultură pentru cules de căpşuni, în Spania şi alte 200 de locuri în Danemarca pentru cules dovleci, mazăre, zmeură şi căpşuni. Cele din Spania sunt pentru femei care au vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani“, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi.

Banii câştigaţi le asigură traiul pentru câteva luni

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba sunt optimişti în ceea ce priveşte posibila prezenţă a oamenilor la Bursa Locurilor de Muncă pentru străinătate care va avea loc în perioada 15-16 februarie la Casa de Cultură din Teiuş. „Albaiulienii aflaţi în situaţii materiale dificile sunt interesaţi de locuri de muncă bine plătite. Un contract de câteva luni le poate aduce câteva mii de euro şi îi mai scapă de griji măcar pentru un timp“, a afirmat Corneliu Engi. Remuneraţia căpşunarilor va fi între 800 şi 1000 de euro.

Pentru Danemarca se caută şi culegători de mazăre, însă condiţiile de cazare în această ţară îi face pe oameni mai puţin receptivi la oferă. „În Danemarca cazarea se face în corturi şi mi se pare desul de greu, iar banii sunt aceeaşi, ca în Spania. Nu vreau să mă îmbolnăvesc pentru că am doi copii de crescut“, a spus Dorina Neamţu, 37 ani, şomeră.

Plata pentru munca prestată în ţările Europei se face în funcţie de cantitatea culeasă. Pe săptămână se va muncii între 30 şi 37 ore. „Am mai fost la cules de castraveţi. A fost foarte greu şi am zis că nu voi mai merge, nici banii nu sunt aşa de mulţi dar nu am de ales. Am rate şi nu am serviciu aşa că vreau să plec din nou în Spania“, a Ionela Mailat, 45 ani, din Alba Iulia.

Cei care au petrecut deja o perioadă bună în străinătate se reîntorc în ţară de unde la scurt timp pleacă din nou dezamăgiţi. „Avem în plată şomeri care au lucrat în străinătate. S-au întors în ţară, iar acum vor să plece înapoi pentru că nu şi-au găsit de muncă aici. Este şi cazul unui bărbat din Cunţa, care este şomer venit din Germania. Omul spune că are familie de întreţinut, iar în România nu are din ce să trăiască“, a explicat Corneliu Engi.    

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite