„Generaţia Messenger”, profilul liceanului din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceeni au împărtăşit din experienţele lor pe internet.
Liceeni au împărtăşit din experienţele lor pe internet.

Limbajul prescurtat tinde să ia locul limbii române. Elevii folosesc în vorbirea curentă cuvinte specifice messengerului.„Pe mess nu eşti penibil“, unul dintre gândurile adolescentului de astăzi.

Adolescenţii albaiulieni îşi petrec o mare parte a timpului liber în faţa calculatorului. Aspectele legate de utilitatea şi deficienţele utilizării internetului şi a messengerului au fost dezbătute de peste 100 de elevi din liceele din Alba Iulia. Evenimentul a avut loc sâmbătă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din municipiu şi a fost organizat de Asociaţia Pro Tinereţe Alba Iulia în colaborare cu Consiliul Elevilor Alba Iulia.

Noutăţi în limbajul „messenger“  , limbal messenger

Folosirea iniţialelor cuvintelor a devenit o modă în comunicarea rapidă şi eficientă pe messenger. Nu există „internaut“ care să nu cunoască semnificaţia acestor prescurtări: Dnd – do not disturb (nu mă deranja); Cff – ce faci fată?; Cmz – ce mai zici?; Cmf - ce mai faci?; 10x – tanks (mulţumesc). Bbl – Be Back Later (revin); B – Day Birthday (zi de naştere); Omg – Oh, my God (Dumnezeule!); W8 – Wait (aşteaptă); afk – away from keybord (nu este la tastatura); bbl – be back later/bye bye now (revin mai târziu sau la revedere acum); lma – la mulţi ani.

Liceeni prezenţi s-au declarat conştienţi de pericolele la care se expun. „Cred că în ultima perioadă nu mai ştim să comunicăm faţă în faţă şi începem să folosim din ce în ce mai mult vocabularul de pe messenger în vorbirea curentă. Zilnic, în autobuz, pe stradă, în locurile frecventate de tineri auzim expresii de genul «cmf» sau «cpl», în traducere «ce mai faci» sau  «cu plăcere». Sunt în clasa a XII-a şi am observat la proba de competenţe la limba română, că mulţi dintre colegii mei nu mai ştiu să se exprime, să vorbească liber“, a spus Dorina Vârdea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

Liceeni au împărtăşit din experienţele lor pe internet.

Aceasta este de părere că tinerii petrec prea mult timp în faţa calculatorului şi uită să fie reali. „Ne îndreptăm spre o lume virtuală. Uităm de cărţi, uităm să interacţionăm, să legăm prietenii şi chiar să vorbim corect. Spre exemplu, când eram pe clasa a IX-a, stăteam şi câte cinci, şase ore în faţa calculatorului. Acum am redus timpul la o oră, maxim două, deoarece am avut probleme cu ochii şi stări de oboseală. Probabil nu m-aş fi oprit dacă nu aş fi avut aceste probleme“, a mai spus eleva în clasa a XII-a.

Profesorii de română au constat aceste deficienţe. „Elevii au tendinţa să folosească prescurtările de pe internet atunci când îşi iau notiţe în caiete. Este un fenomen ce tinde să ia amploare dacă nu este controlat. Există propuneri ca acest subiect să fie discutat şi la ora de dirigenţie“, a spus Andreea Botei, prefesor de română.

Avantaje vs dezavantaje

„Pe mess nu eşti penibil“ a fost una dintre temele de discuţie care a stârnit interesul tinerilor. „În momentul în care se vorbeşte pentru prima dată cu o persoană pe care nu ai văzut-o niciodată, unii se simt mai în siguranţă pe messenger. E mai uşor să comunici aşa, interlocutorul nu-ţi vede mimica“, este de părere Andrei Căbulea. Maria Groza consideră că unul dintre avantajele messenger-ului este faptul că nu există bariere în comunicare. „Distanţa este înlăturată, costurile sunt reduse şi economiseşti timp vorbind cu mai multe persoane deodată“, a spus eleva. Liceanul Emil Nicoară se simte în siguranţă studiind mimica şi gestica interlocutorul.

Liceeni au împărtăşit din experienţele lor pe internet.

„E foarte bine că elevii îşi găsesc informaţiile de care au nevoie pe internet, dar există şi unele pericole, trebuie să selecteze foarte atent aceste informaţii. Nu trebuie să uite că e foarte important să comunicăm direct şi să vorbim corect“, prof. Valer Cerbu, director Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite