Veteran de război din Alba, ”vizitat” de elicoptere şi avioane militare la aniversarea vârstei de 96 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un veteran de război din Alba a fost aniversat într-un mod original la împlinirea a 96 ani de viaţă. Ioan Banu din comuna Rimetea a fost ”vizitat” de o escadrilă de elicoptere şi avioane supersonice de la Baza Aeriană din Câmpia Turzii.

Veteranul de război Ioan Banu, din comuna Rimetea, a primit o surpriză la aniversarea celor 96 de ani de viaţă: a fost vizitat de către o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”. De asemenea, acesta a primit onorul escadrilei de elicoptere Puma Socat şi a avioanelor subsonice A10 C ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii.

Născut în data de 7 iulie 1919, Ioan Banu a fost cercetaş în subunităţile de vânători de munte pe frontul din Munţii Caucaz în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, a îndeplinit şi funcţii de instructor al trupelor de cercetare din cadrul vânătorilor de munte, iar în anul 1944, rănit fiind la un picior, a fost internat în spitalul din Bacău însă după o scurtă perioadă petrecută în spital s-a întors pe front la cerere. Ioan Banu a lucrat în cadrul Regimentului 9 Vânători de munte Aiud şi a fost apreciat în anii petrecuţi pe front pentru ataşamentul faţă de subordonaţi şi munca în echipă.

image

În cadrul unui exerciţiu de antrenament, veteranul a primit, marţi, onorul escadrilei de elicoptere Puma Socat şi a avioanelor subsonice A10 C ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, condusă de către comandorul Adrian Trandafir. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Banu mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război.

image

Militarii care l-au vizitat pe veteran sunt căpitanul Dan Diaconescu (membru al grupului Invictus), locotenentul Daniel Marcu, maistrul militar Ioniţă Bârdea, şi caporalul Maria Nistor.

Citiţi şi:

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

Suferinţele ţăranului român din Ardeal, sub biciul maghiar şi jugul austriac. De ce teoria fugii asupriţilor peste Carpaţi este o fantasmă a istoriografiei ungureşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite