Cum a plătit un primar PSD peste 170.000 de lei din bani publici către firma acestuia. Un angajat al primăriei a demisionat în urma presiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Mirel Hălălai
Primarul Mirel Hălălai

Motivarea deciziei prin care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese arată lucruri surprinzătoare despre modul în care a acordat contracte firmei la care a fost asociat şi administrator. Acesta a semnat facturi chiar şi după ce a aflat că este în atenţia procurorilor. O angajată a demisionat în urma presiunilor primarului.

În motivarea deciziei de condamnare a primarului PSD, judecătorul a constatat fără dubiu vinovăţia primarului, care a încheiat contracte între primărie şi firma la care a fost asociat şi administrator (SC Dami Prod SRL Teiuş) şi a semnat facturi prin care s-au făcut plăţi de peste 170.000 de lei. Mirel Hălălai a recunoscut starea de fapt reţinută de Parchet în rechizitoriu, însă a negat că ar fi comis fapta sub aspect subiectiv, respectiv cu intenţie. Hălălai s-a retras din societate în iulie 2012, imediat după ce a căştigat primul mandat de primar la Teiuş. În firmă a rămas, în continuare, soţia acestuia. Dami Prod SRL a fost înfiinţată de cei doi fraţi Hălălai, Mirel şi Dănuţ, ambii membrii PSD, acesta din urmă fiind, în prezent, prefect al judeţului Alba, în anul 1994 şi are ca obiect principal de activitate colectarea şi epurarea apelor uzate.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că, în perioada iulie 2012 - ianuarie 2014, primarul Mirel Hălălai a îndeplinit atât acte, dar a luat şi decizii pentru efectuarea de către Primăria oraşului Teiuş a unui număr de 66 achiziţii publice de la agentul comercial Dami Prod SRL şi ulterior a aprobat şi dispus efectuarea plăţilor din bugetul local al oraşului Teiuş, ”realizând astfel direct foloase patrimoniale pentru sine, pentru soţia sa şi pentru agentul comercial în sumă totală de 170.145,06 lei”. După sesizarea Parchetului, începând cu luna februarie 2014, administraţia locală nu a mai achitat facturile emise de către firma privată, deşi agentul economic, în baza contractelor încheiate anterior, a mai emis facturi în valoare de 91.205,82 lei. 

Primarul a primit înapoi o parte din banii împrumutaţi firmei

Instanţa a reţinut că potrivit declaraţiei de avere dată la 18 aprilie 2012 de către inculpatul Mirel Hălălai, acesta avea împrumutată suma de 362.710 lei la data de 31 decembrie 2011 agentului comercial SC Dami Prod SRL, firmă la care era asociat unic şi administrator unic. Din declaraţia de avere dată la 14 iunie 2013, rezultă că la data de 31 decembrie 2012 avea împrumutată suma de 330.270 lei şi în cursul anului 2012 i-a fost restituită de către firma privată suma de 42.000 lei din împrumutul acordat. Judecătorul a mai reţinut că, în perioada 2012-2014, în timpul exercitării funcţiei de primar al oraşului Teiuş, în mod permanent inculpatul Hălălai Mirel a încasat sume de bani de la SC Dami Prod SRL Teiuş cu titlu de restituire împrumut. 

”Chiar dacă inculpatul a recunoscut faptele în materialitatea lor, acesta, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţei acesta a declarat că nu se consideră vinovat de comiterea infracţiunii reţinute în sarcina sa deoarece: potrivit OUG nr. 34/2006 toate contractele încheiate cu SC Dami Prod SRL au fost sub valoarea prevăzută de actul normativ peste care se atribuie contracte doar pe bază de licitaţie, iar în calitate de ordonator principal de credite avea obligaţia de serviciu de a semna personal contractele şi ordinele de plată, doar în situaţii gen concediu de odihnă/concediu medical îşi delega atribuţiile viceprimarului. (…) Cu toate că secretarul Oraşului Teiuş i-a adus la cunoştinţă inculpatului prevederile actelor normative relevante, inculpatul, cu bună ştiinţă, a ales să încalce obligaţiile/ interdicţiile impuse de legislaţia în vigoare. (…) Contrare apărării inculpatului potrivit căreia «nu puteam refuza semnarea contractelor şi semnarea ordinelor de plată deoarece erau obligaţiile mele de serviciu (…) doar în situaţia în care eram în concediu de odihnă sau medical atribuţiile mele erau delegate viceprimarului», sunt dispoziţiile art. 65 din legea nr. 215/2001 - primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii admnistrativ teritoriale”, se afirmă în motivarea hotărârii de la Judecătoria Aiud. 

Şi-a dat demisia din cauza presiunilor primarului

O angajată a Primăriei Teiuş care a refuzat să mai aplice viza de control financiar preventiv după ce s-a aflat de ancheta penală în derulare a fost nevoită să îşi dea demisia din instituţie. ”(…) Inculpatul i-a spus că firma o să acţioneze primăria în instanţă, iar primăria o să se îndrepte împotriva sa pentru neplata facturilor şi o să plătească penalităţile. Totodată, martora a declarat că urmare a tensiunilor create în cadrul instituţiei, şi-a dat demisia din funcţie. În aceste condiţii, dacă inculpatul, astfel cum afirmă, a acţionat cu bună credinţă în relaţiile comerciale dintre Primăria Teiuş şi SC Dami Prod SRL, nu se justifică presiunea exercitată asupra martorei pentru aplicarea vizei de control preventiv. Instanţa deduce că inculpatul, chiar după declanşarea cercetărilor în cauză, a insistat în activitatea infracţională”, se mai afirmă în documentul instanţei de judecată.

Pe lângă condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, Judecătoria Aiud a mai impus obligaţia ca Mirel Hălălai să nu mai poată ocupa funcţii publice timp de 2 ani. De asemenea, acesta ar urma să efectueze un număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Dosarul urmează să ajungă, pentru a doua fază de judecată, la Curtea de Apel. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

Sala Unirii din Alba Iulia, închisă pentru restaurare. Clădirea unde a fost semnat actul Marii Uniri va fi redeschisă la 1 Decembrie 2018

 

Cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi după o tehnică de aceeaşi „vârstă“ cu Unirea din 1918

 

Tentativă de omor precedată de o vizită la mănăstire şi încheiată cu o condamnare la închisoare cu executare. Ce mesaje trimitea inculpatul de la lăcaşul de cult

FOTO VIDEO Cum acţiona securitatea comunistă când voia să instaleze o „şipcă“ într-un apartament

Consiliul Judeţean Alba a pierdut un proces cu o firmă de transport călători şi trebuie să plătească peste 1,6 milioane de lei ”beneficiu nerealizat”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite