Spital modern de recuperare pentru boli pulmonare într-0 clădire a fostei exploatări miniere din Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Zlatna ar putea avea cel mai modern spital de recuperare a pacienţilor cu probleme pulmonare din România. Acesta va fi dotat cu 62 de paturi, din care 12 vor fi destinate bolnavilor cronici. Licitaţia pentru proiectare s-a desfăşurat deja, iar în luna octombrie va fi depus proiectul pentru finanţare europeană.

Spitalul al urma să fie deschis în clădirile fostei mine din Zlatna. Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, alături de proiectanţi au făcut o deplasare, săptămâna trecută, în Austria, la o clinică de pneumologie, o extensie a spitalului AHK Viena, pentru a vedea modul de funcţionare a unei astfel de unităţi spitaliceşti.

Primarul din Zlatna este cel care a avut iniţiativa de a amenaja în oraş un spital pentru persoanele cu problemele pulmonare. „Domnul primar Silviu Ponoran doreşte să înfiinţeze la Zlatna un spital de recuperare, pentru boli pulmonare. Ca urmare a acestui fapt, am fost o săptămână la un spital de acest gen de lângă Viena. Am văzut despre ce e vorba, considerăm că e nevoie de un astfel de spital şi în Alba şi în zona aceasta a României”, spune preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Au fost făcute demersurile necesare pentru a obţine finanţare europeană. Primăria pregăteşte un proiect pe care îl va depune în luna luna octombrie. „Clădirea o avem e P+3, (parter şi trei etaje), un spital care va avea 50 – 52 de locuri, plus 12 locuri pentru bolnavii cronici. Vor fi şi saloane în care se vor ţine bolnavii în ultimul stadiu. Noi l-am gândit în aşa fel încât să se încadreze pe liniile de finanţare de pe măsura 8 de pe POR”, a declarat Ponoran.

Primarul spune că ar fi singurul spital din România de acest fel şi că pentru acesta s-a consultat cu medicii specialişti de la Cluj-Napoca. În opinia sa, nu vor exista probleme în ceea ce priveşte lipsa cadrelor medicale, deoarece în Zlatna există suficiente asistente medicale fără loc de muncă, iar timp de trei ani vor veni medici de la Cluj-Napoca, specializaţi în Austria, pânâ când se vor specializa medicii care să rămână în cadrul spitalului.

Citiţi şi:

Muzeul viu din Apuseni: case construite ca acum mii de ani, dar pregătite pentru turiştii viitorului

Curaj şi abnegaţie la 1915. Cum şi-a pus capăt zilelor o dactilografă din Blaj ca să-i scape pe 100 de români de temniţă

Invenţii bizare care au fost abandonate: izolatorul, costumul de baie din lemn, maşina cu grătar

Cum a cultivat Regele Carol I profilul lui Mihai Viteazul. Culisele legăturii dintre Casa Regală a României şi Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite