Scriitorul francez Pascal Bruckner, invitat special la Festivalul Internaţional de Teatru de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascal Bruckner este invitat special al Festivalului de Teatru de la Alba Iulia
Pascal Bruckner este invitat special al Festivalului de Teatru de la Alba Iulia

Peste o săptămână, Alba Iulia va deveni scena festivalului Internaţional de Teatru ”Poveşti”. Evenimentul a ajuns la cea de-a 10 ediţie şi programează în cele şapte zile peste 20 de piese pentru copii şi adulţi. Printre invitaţii de marcă se numără romancierul şi eseistul francez Pascal Bruckner.

În doar o săptămână, scenele Caselor de Cultură din Alba Iulia vor fi animate cu drame, spectacole de dans, comedii, conferinţe, lansări de carte şi multe altele, la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”. Zeci de actori consacraţi şi peste 20 piese pentru copii şi adulţi vor ajunge în „Cealaltă Capitală”.

A zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce câteva nume importante în „lumina reflectoarelor”. Pascal Bruckner, actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoş, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea, dar şi mulţi alţii, în reprezentaţii de excepţie, prezentate de teatre cunoscute din ţară, dar şi trupe de peste hotare vor ajunge la Alba Iulia începând de luni, 5 octombrie.

 „Avem zece ediţii anul acesta şi eu zic că toate au fost de nota zece şi sunt convins că vom creşte an de an aşa cum ne-am propus încă de la prima ediţie. Ce ne-am dorit şi ce ne dorim de la acest festival am reuşit şi anume un public pentru teatru bine pregătit în judeţul Alba şi acest lucru s-a reuşit datorită colegilor care s-au ocupat de acest festival şi prin prezenţa personalităţilor ale teatrului românesc în cei zece ani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Ca şi la celelalte ediţii, structura festivalului este împărţită în două secţiuni principale. În prima parte a zilei vor fi spectacole de teatru dedicate copiilor, iar seara vor avea loc spectacole pentru tineri şi adulţi. Au fost pregătite zece locaţii pentru desfăşurarea momentelor din festival: Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor, Art Cafe, Framm’s, Centrul Cultural – Castel Sâncrai, Biblioteca Batthyaneum, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj şi Galeriile de lângă Poarta a III-a a Cetăţii, în Alba Iulia.

vocea umana teatru

Oana Pellea în spectacolul Vocea Umană

Succesul de care se bucură festivalul este demonstrat şi din faptul că exită piese pentru care s-au epuizat toate bilete şi altele pentru care se mai găsesc doar puţine. „Vocea Umană” şi „Titanic Vals” se află printre preferate publicului şi toate biletele pentru aceste spectacole au fost deja vândute. „Întodeauna sunt două spectacole care fură ochii spectatorilor şi anul acesta se pare că acestea două au fost capete de afiş. O să avem şi acel eveniment de la Blaj, cu domnul Marcel Iureş şi vom ţine acolo spectacolul „Absolut” şi sperăm în fiecare an să putem atinge un oraş sau două din judeţ”, a spus directorul festivalului, Ioana Bogăţan.

Pascal Bruckner susţine o conferinţă şi lansează o carte

Anul acesta vor fi în total 25 de spectacole, sunt producţii atât din România (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Oradea, Ploieşti, Târgu Mureş), cât şi din străinătate (Belgia, Franţa, Republica Moldova). Exceptând spectacolele zilnice, există o serie de evenimente speciale, care vor garanta unicitatea acestei ediţii anversare. Primul eveniment major va avea loc luni, 5 octombrie şi va fi dedicat în întregime marelui scriitor francez Pascal Bruckner. Acesta va fi prezent la festival, cu prilejul a trei momente. Primul va fi o conferinţă la Universitatea „1 Decembrie 1918”, celălalt va fi o lansare de carte la Biblioteca Batthyaneum, iar al treilea va fi un spectacol-lectură, pe texte de Pascal Bruckner, care se va desfăşura într-una din sălile Centrului Cultural – Castel Sâncrai (în apropiere de Aiud). Un alt eveniment, semnificativ şi totodată emoţionant, va fi duminică, 11 octombrie, şi anume lansarea de carte „Să râdem cu nea Mărin”, scrisă de Amza Pellea şi prezentată de fiica acestuia, Oana Pellea.

Ca în fiecare an, festivalul va beneficia de propriul ziar, intitulat „Poveşti”, în paginile căruia vor fi publicate cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. Ziarul va fi distribuit la fiecare locaţie de spectacol. Bilete s-au pus deja în vânzare şi se pot achiziţiona atât online, cât şi de la sălie de spectacol. Preţul este de 18 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Bugetul total al evenimentului este de 550.000 de lei.

Cine este tânărul de 27 de ani din Alba Iulia desemnat în Consiliul Economic şi Social al României

 

Legende despre Munţii Apuseni: zâna de pe Muntele Găina, Vâlva Băii, izvorul cu apă vie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite