Protest la Spitalul Municipal Aiud. Zeci de persoane angajate în starea de alertă vor rămâne fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii protestează în curtea unităţii medicale. Foto Adevărul
Angajaţii protestează în curtea unităţii medicale. Foto Adevărul

Zeci de angajaţi ai Spitalului Municipal din Aiud, Alba, cu contract pe perioadă determinată, protestează joi, 19 mai, în curtea unităţii medicale, deoarece au fost anunţaţi că vor rămâne fără loc de muncă.

Oamenii cer găsirea unei soluţii pentru suplimentarea fondurilor şi organizarea unui examen, în condiţiile legii, mai ales că spitalul are un deficit de personal de peste 100 de cadre.

Aceştia susţin că, deşi termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit niciun răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. 

„Ne-aţi angajat când eraţi disperaţi, ne-aţi folosit şi acum ne aruncaţi”, era scris cu litere de-o şchioapă pe un banner afişat de personalul ieşit la protest.

Potrivit legislaţiei personalul din unităţile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanţă, direcţiile de sănătate publică, instituţiile de asistenţă socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuţie, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, acelaşi post în cadrul unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

Problema este că ministerul a precizat în lege că finanţarea acestor posturi trebuie făcută de la bugetul local. Cum, municipiul Aiud nu are bani pentru a plăti cei 67 de oameni, aceştia ar urma să plece la încheierea contractelor.

„Nu ne dau nici un răspuns şi nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toţi şi nu ştim nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajaţi”, au transmis reprezentanţii cadrelor medicale.

După ce numărul de cazuri COVID s-a diminuat, noii angajaţi au fost împărţiţi pe toate secţiile spitalului (spitalul a funcţionat în regim COVID şi într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulţumiţi de ei.

”Legea permite participarea la examen şi rămânerea pe posturi a celor care au lucrat în spital în perioada aceea grea a pandemiei. Este un mare deficit de personal, spre exemplu, dacă aceste persoane nu vor fi angajate, voi rămâne singură pe secţie după ora 3, la 30 de bolnavi, dar situaţia este la fel şi pe alte secţii”, a spus una dintre asistentele spitalului.

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite