Privatizarea eşuată de la Cupru Min Abrud: statul pierde procesul cu Roman Copper Toronto şi trebuie să returneze 1,4 milioane dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană Roman Copper Corp a obţinut, printr-o sentinţă definitivă în justiţie, de la Ministerul Economiei garanţia plătită pentru a putea participa la procedura de privatizare eşuată a societăţii Cupru Min SA Abrud din 2012. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză societăţii canadiene astfel încât, statul trebuie să returneze garanţia de peste 1,4 milioane de dolari plătită pentru a putea participa la licitaţie.

”Respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimata – reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada prin întâmpinare. Respinge ca nefondat recursul declarat de pârâtul Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie mpotriva deciziei civile nr.501 din 27 iunie 2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulata de intimata - reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada, ca nefondată. Irevocabilă”, se afirmă în minuta deciziei de la ÎCCJ.

Roman Copper a dat în judecată Statul Român la sfârşitul anului 2012, reclamând că deşi a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min SA Abrud, Ministerul Economiei nu a mai semnat contractul. Iniţial, canadienii au solicitat daune de 245 de milioane de euro, dar, ulterior, au revenit şi au cerut doar restituirea garanţiei de perticipare la licitaţie.  

În urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 a fost declarat adjudecatar ofertantul Roman Copper Corp Canada cu care urma să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni. Licitaţia a fost adjudecată la preţul de 200.772.790 euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654 euro. Ulterior, cele două părţi nu s-au mai înţeles, iar reprezentanţii Ministerului Economiei au decis să anuleze licitaţia şi să nu încheie contractul de privatizare pe motiv că firma canadiană nu a acceptat solicitările părţii române. Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni estimate la 900 de milioane de tone. Potrivit specialiştilor reprezintă 60 la sută din rezerva de cupru României.  

În 2013 a eşuat o altă tentativă de priviatizare a societăţii din Munţii Apuseni. Metoda aplicată de Ministerul Economiei a fost una combinată şi a constat în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate. Deşi, iniţial, au existat mai mulţi ofertanţi interesaţi niciuna dintre ofertele prezentate nu s-a concretizat în final. Exploatarea zăcămintelor de cupru de la Roşia Poieni este o afacere profitabilă. Compania de stat a avut în ultimii ani profit de milioane de euro. La exploatarea minieră de cupru din Apuseni lucrează aproximativ 500 de persoane.

Explotarea cuprului din Apuseni, afacere profitabilă. Pierdere de milioane de euro pentru exportul de arme de la Cugir

Profit record din exploatarea lemnului la Holzindustrie Schweighofer Sebeş: 100 de milioane de euro în 2013

FOTO VIDEO Daimler a demarat o investiţie de 240 de milioane de euro la Sebeş. Aici se va produce cea mai performantă cutie automată de viteze

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite