FOTO VIDEO Peste 20.000 de români la parada militară de la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii români au salutat multimea adunată pentru a asista la paradă
Militarii români au salutat multimea adunată pentru a asista la paradă

Peste 20.000 de persoane au asistat la Alba Iulia la cea mai mare paradă militară organizată vreodată în oraşul Marii Uniri. 1.200 de militari şi peste 60 de autovehicule militare şi tehnică de luptă au defilat de Ziua Naţională a României pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.

Peste 20.000 de persoane au asistat la Alba Iulia la cea mai mare paradă militară organizată vreodată în oraşul Marii Uniri. 1.200 de militari şi peste 60 de autovehicule militare şi tehnică de luptă au defilat de Ziua Naţională a României pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia. Alături de importanţi comandanţi şi ofiţeri ai unităţilor militare din Transilvania, oficialităţi locale şi judeţene s-a aflat şi vicepremierul Vasile Dâncu – Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Dar cei mai importanţi ”actori” ai evenimentului au fost, fără îndoială, românii veniţi din toată ţara şi din străinătate pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia. Trotuarele bulevardului din Cetate au fost neîncăpătoare pentru mulţimea adunată să admire parada. Prin urmare, mulţi au ales balcoanele blocurilor, copacii şi orice loc mai înalt de unde să vadă mai bine armata română. ”A fost foarte frumos şi înălţător. După cum s-a văzut avem o armată puternică şi bine dotată. Sper să nu fie nevoie niciodată ca ceea ce am văzut aici să fie folosit într-un război”, a spus Adrian Neamţu, un roman venit din Apuseni la Alba Iulia.

Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Ciolponea, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. La paradă au participat din partea Ministerului Apărării Naţionale, militari aparţinând Diviziei 4 Infaterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi Colegiului Naţional Militar „Mihai Vitezaul” (1000 de militari).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba (60 de jandarmi, 9 autospeciale de transport, intervenţie şi executare a unor acţiuni speciale – Opel Movano, Nissan Pathfinder, Dacia Duster şi un ATV), Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba (20 de poliţişti şi 6 autospeciale) şi din colegii mai tineri ai acestora, elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca (aproximativ 140 de persoane). La sărbătoarea românilor de la Alba Iulia, Serviciul Român de Informaţii a fost reprezentat de subunităţi constituite din 60 de militari.

A fost reprezentat, de asemenea, şi Comandamentul comunicaţiilor şi informaticii, cu efective şi tehnică specifică asigurate de Centrul 346 Comunicaţii RMNC din Sebeş şi Centrul de instruire pentru comunicaţii şi informatică din Sibiu (aproximativ 80 de militari şi 5 mijloace tehnice). De asemenea, au defilat 60 de autovehicule militare şi tehnică de luptă. Spaţiul aerian a fost survolat de un elicopter IAR 330 Puma SOCAT, avioanele Mig 21 Lancer neavând condiţii meteo favorabile pentru a survola spaţiul aerian.

Mărturii ale participanţilor la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918: „În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan“

Ce se întâmplă la Alba Iulia de Ziua Naţională. Festival de România fără artificii, dar cu paradă şi masă populară

Îndemnul din 29 noiembrie 1918 de mobilizare a românilor la Alba Iulia: „Ne cheamă Bălgradul. Să mergem, fraţilor!“

Un moment în care ardelenii au scris istorie: 16 noiembrie 1918. „Naţiunea română din Transilvania este hotărâtă a pieri decât a suferi sclavia şi atârnarea“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite