Museikon, singurul muzeu de artă religioasă din România, finalizat la Alba Iulia. Proiect de aproape 10 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alba Iulia a fost inaugurat vineri, 28 aprilie, primul şi singurul muzeu de artă religioasă din România. Complexul muzeal unic se numeşte Museikon şi a fost realizat printr-un proiect de aproape 10 milioane de lei finanţat în cea mai mare parte de Guvernul Norvegiei.

Lucrările de reabilitare şi restaurare a clădirii monument istoric din cadrul proiectului au fost finalizate, iar muzeul urmează să îşi deschidă porţile pentru public în toamna acestui an, undeva la sfârşitul lunii septembrie, ca urmare a necesităţii asigurării microclimatului interior pentru viitoarea expoziţie de icoane şi cărţi bisericeşti rare.

Proiectul pentru lucrări de reabilitare şi restaurare a clădirii monument istoric a început în februarie 2015, fiind realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia şi Universitatea din Bergen – Norvegia. Valoarea totală a proiectului este de 9,73 milioane de lei. Proiectul Museikon a prevăzut conservarea şi restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate din care 49 de icoane de fond, 3 icoane de tezaur şi restaurarea a 15 cărţi româneşti vechi cu scopul de a face parte din expoziţia permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale şi digitizarea întregii colecţii.

image

Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului este:

-expoziţie permanentă, în care pot fi admirate cca. 100 de obiecte de artă (icoane pe lemn şi sticlă, carte veche românească şi străină, diverse piese de cult), parte din ele aparţinând tezaurului cultural naţional

image

-expoziţiile temporare (cu rol de promovare a colecţiei şi a artiştilor contemporani)

un spaţiu al experienţei (atelierul tipografic şi cel de pictură)

-o arenă de dezbatere a istoriei locale şi naţionale, ca urmare a importantelor vestigii arheologice ieşite la iveală în contextul restaurării clădirii şi care vor fi puse în valoare în perioada imediat următoare

La evenimentul de inaugurare au participat, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, directorul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, muzeograful responsabil cu amenajarea noului muzeu de artă religioasă, Ana Dumitran, părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi directorul Muzeului Universităţii din Bergen, Henrik von Achen.

„Astăzi deschidem o pagină importantă din istoria oraşului nostru, a judeţului nostru şi nu în ultimul rând a României. (…) Această clădire va adăposti cel mai important muzeu de artă religioasă din România. Desigur, mai sunt colecţii de artă religioasă, părţi dintr-un muzeu, expoziţii de artă religioasă, dar niciun muzeu precum este acesta. Acest muzeu de artă religioasă valorifică şi o clădire de secol al XVIII-lea, cel mai vechi spital militar din România. (…) Colegii noştrii au descoperit o clădire anterioară, din vremea Principatului Transilvaniei. (…) Sub această clădire din epoca principatului apare o clădire romană, parte a castrului roman a Legiunii XIII Gemina”, a spus directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

image

Muzeul deţine o colecţie de mare valoare artistică şi documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecţia conţine cu predilecţie icoane şi cărţi din secolele XVIII-XIX.

image

Întreaga colecţie va putea fi accesată prin intermediul site-urilor www.museikon.ro şi www.europeana.eu.

Complexul dispune de un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn şi sticlă şi o bibliotecă de specialitate conţinând circa 2.000 de volume de referinţă şi circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România şi în străinătate. Museikon va oferi şansa de studiu şi formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei şi în domeniul restaurării. De asemenea, anual, vor fi organizate şcoli de vară pentru studenţi, muzeografi şi restauratori.

Proiectul a scos la lumină vestigii de o importanţă istorică nebănuită, capabile să rescrie o importantă filă din istoria Transilvaniei, aceea a stăpânirii romane în Dacia. De asemenea, descoperirile contribuie substanţial la cunoaşterea unei zone până acum cu totul obscură din ansamblul arhitectural al cetăţii medievale Alba Iulia.

Citiţi şi:

 

Seva de mesteacăn, „elixirul magic al şamanilor“. Pensiunea din Apuseni unde turiştii sunt trataţi cu băutura curativă

Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

Povestea celor zece englezi care au venit să facă curăţenie într-o livadă din Alba în schimbul unei mese îmbelşugate

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite