Intravilanul din Alba Iulia se extinde cu peste 1.000 de hectare. Oraşul se dezvoltă ca centru de servicii, afaceri şi cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Alba Iulia se extinde ca urmare a dezvoltării din ultimii ani
Oraşul Alba Iulia se extinde ca urmare a dezvoltării din ultimii ani

Consiliul local Alba Iulia a aprobat o reactualizare a Planului Urbanistic General şi amenajarea teritoriului municipiului Alba Iulia, care are o valabilitate de 10 ani. Noua dezvoltare urbanistică reglementează orientarea circulaţiei rutiere pentru a evita aglomeraţia din oraş, zonele de dezvoltare rezidenţială, dar şi de dezvoltare economică şi turistică. Intravilanul oraşului se extinde cu peste 1.000 de hectare.

Este vizată reglementarea teritoriului de 102,46 kmp, din care 2.763 hectare teren intravilan, ce se propune a fi extins la 3.951,3 hectare (o creştere cu 1.187 hectare), la o populaţie de 58.681 de locuitori potrivit datelor din 2011. Planul urbanistic general prefigurează devoltarea oraşului Alba Iulia pe termen lung, scopul prioritar fiind asigurarea infrastructurii specifice combinaţiei afaceri – evenimente – turism. Astfel, principalele obiective de interes public propuse – centru cultural, parcaj public, ocupă poziţii adiacente Centrului istoric, se arată în documentaţia elaborată de Biroul proiectare Străjan, cu subcontractant Universitatea de Arhitectură “Ioan Mincu” din Bucureşti.

Principalele măsuri vizate de PUG sunt: dezvoltarea calitativă a mediului rezidenţial, alături de cea a mediului professional şi cultural, îmbunătăţirea caracteristicilor ecologice, ale reţelei de educaţie, de dotări publice şi transport public, extinderea reţelei de spaţii verzi şi spaţii publice, reabilitarea cartierelor de blocuri. În ceea ce priveşte activităţile economice cu caracter industrial şi logistic, acum concentrate în partea de nord-est a oraşului, se propune extinderea spre est şi sud cu crearea unui Centru pentru târguri şi expoziţii, o zonă dedicată dezvoltării IMM-urilor. În contextul construirii celor două noduri de acces la autostradă pentru oraşul Alba Iulia, în partea de sud se are în vedere dezvoltarea unei zone de producţie şi servicii.

Extinderea oraşului este prevăzută spre nord – localităţile Bărăbanţ, Miceşti şi zonele libere dintre acestea, spre vest – cartiere rezidenţiale mărginite de zona împădurită (Podei, Francisca, Seigău), dar şi spre sud-est, zonele rezidenţiale Partoş şi Oarda. De-a lungul limitei estice a teritoriului administrativ cu terenurile comunei Ciugud se propune păstrarea şi amenajarea unui coridor verde. Este vorba despre un parc de agrement pe malurile râului Ampoi până la vărsarea în Mureş, cu dotări pentru activităţi în aer liber şi sportive.De asemenea, prin grija Consiliului Judeţean Alba, este necesară rezevarea culoarului natural de-a  lungul albiei râului Mureş pentru amenajarea unui traseu pietonal şi ciclistic în spaţiul verde.

pug alba iulia

Extinderea rolului de pol regional al municipiului Alba Iulia asupra întregii zone periurbane – distribuţia activităţilor în accord cu potenţialele locale şi modernizarea reţelelor de comunicaţie şi transport – Obiective:

- atragerea prioritară a investiţiilor din domeniul terţial sau a industriei performante

- poli de activităţi cu deservire la nivel regional (zona industrială şi de servicii din sud, adiacentă DN) în zonele de extinere extravilan, nodurile de legătură cu autostrada

- arteră ocolitoare pe relaţia DN1-DN75

- dezvoltarea reţelei de infrastructură în corelare cu comunele/localităţile învecinate, prin rezervarea culoarelor necesare arterelor planificate (Ciugud, Zlatna)

- protejarea şi modernizarea structurilor de activităţi de agricultură, piscicultură, silvicultură, viticultură, zootehnie (terenuri asigurate prin limitarea urbanizării extravilanului)

Din punct de vedere economic, se propune profilarea şi dezvoltarea municipiului ca un centru de servicii, afaceri, cultură, comunicare, media şi educaţie superioară de importanţă regională şi naţională, dar şi protejarea şi valorificarea potenţialelor culturale şi de mediu pentru creşterea atractivităţii oraşului pentruturism. În domeniul Circulaţie şi transporturi sunt prevăzute, de asemenea, câteva biective prioritare:

- închiderea inelului Bd Republicii – str. Tudor Vladimirescu – Şoseaua de Centură

- închiderea inelului Bd Revoluţiei – str Ion Lăncrănjan – Partoş – Şoseaua de Centură

- realizarea arterei de ocolire spre Zlatna – propus din DN la intrare dinspre Cluj (inclusiv comuna Ighiu) – DN74 – DN1 Zlatna – Cluj Napoca

- rezervarea coridorului necesar pentru viitoarea şosea rapidă (autostrada Sebeş-Turda)

- realizarea de trasee pentru biciclişti în oraş şi în jurul oraşului (reţele cicloturistice),  malul Ampoiului, malul Mureşului.

FOTO DOCUMENT Strigătul de protest de la Alba Iulia din urmă cu un secol. 20.000 de români s-au opus deznaţionalizării prin Biserică

FOTO VIDEO Spectacol de zile mari în prima seară a evenimentului Alba Fest. Invitaţii lui Marius Moga au făcut show în Cetatea Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite