Gunoaiele din Alba, depozitate timp de 10 zile în halda de la Cristian. Demersuri pentru rampa temporară de la Războieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza gunoaielor din Alba şi-a găsit o rezolvare temporară. Timp de 10 zile, deşeurile vor putea fi transportate din nou la Cristian, în judeţul Sibiu. Până atunci se speră ca spaţiul temporar de depozitare de la Războieni să primească toate avizele de mediu.

Informaţia a fost făcută publică de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Acesta a precizat în şedinţa Consiliului Judeţean că Ministerul Mediului, respectiv instituţiile subordanate din Sibiu, şi-au dat acordul pentru ca deşeurile să fie depozitate din nou pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 30 octombrie 2015, la halda privată din Cristian administrată de firma Tracon SRL Brăila.

Între timp, autorităţile speră să obţină toate avizele pentru spaţiul temporar de depozitare din localitatea Războieni, oraşul Ocna Mureş. Aici ar urma să ajungă deşeurile din judeţ timp de cel mult un an de zile, până la finalizarea Centrului de management integrat de la Galda de Jos.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, a transmis că autorităţile de mediu (Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu – n.r.) au fost de acord cu depozitarea deşeurilor din judeţul Alba, la groapa de gunoi de la Cristian, pentru încă 10 zile, începând de vineri, 30 octombrie. „Există o firmă din judeţul Alba, din Războieni, care deţine o rampă de gunoi. La ora actuală, sunt îndeplinite condiţiile potrivit celor declarate de Garda de Mediu şi APM, pentru a funcţiona, timp de un an, temporar, ca loc de depozitare, sortare, compactare, exact cum s-a întâmplat la Cluj şi la Hunedoara. Hala de la Războieni este de 3.500 de metri pătraţi”, a transmis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman.

Acesta a precizat că a efectuat o vizită în teren, iar proprietarul rampei are în prezent întâlniri cu cei de la APM, pentru revizuirea autorizaţiei de mediu, care ar dura câteva zile. „Omul acela mai trebuie să facă acolo şanţurile laterale, se face scurgerea într-o groapă colectoare şi tot ce se colectează în acea groapă se pun în cisterne şi se duce la staţia de epurare de la Ocna Mureş. Problema se poate rezolva în trei – patru zile, dacă există voinţă politică”, a mai transmis Florin Roman.

Miting de protest organizat de PSD

Scandalul gunoaielor din Alba a căpătat şi un caracter politic. PNL a acuzat PSD că a dat ”ordin” pentru ca administratorul haldei la Cristian să nu mai primească deşeurile colectate în Alba. De cealaltă parte, PSD a organizat joi, 30 octombrie, un miting şi un marş de protest prin oraş împotriva Primăriei Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean Alba.

Foto: alba24.ro

protest alba psd

Mitingul a început la ora 9:30, în faţa Primăriei municipiului Alba Iulia. La manifestare au participat aproximativ 200 de persoane, printre care şi liderii PSD locali: Ioan Dîrzu, Călin Potor, Ioan Florea, Ovidiu Jidveian, Bogdan Medrea, dar şi Daniel Zdrânc. Protestatarii au adus cu ei o pubelă galbenă de gunoi, pe care au urcat-o pe scări, lângă intrarea în instituţie. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesajele „De ce să plătim incompetenţa voastră”, „Dumitrel demisia”, „Dumitrel, ne-ai îngropat în gunoaie”, „Nu vrem să plătim pentru nepăsarea voastră” sau „Incompetenţa miroase”.

Soluţie pentru depozitarea deşeurilor din Alba: platformă temporară la Războieni. PNL acuză implicarea politică a PSD

Criza gunoaielor din Alba: Consiliul Judeţean finalizează noua rampă ecologică în 2016

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite