Grup infracţional specializat în evaziune fiscală prin firme fantomă: 22 de persoane trimise în judecată de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un număr de 22 de persoane din şase judeţe, dintre care 9 din Alba, sunt judecate la Tribunalul Dâmboviţa pentru infracţiuni de criminalitate organizată, respectiv evaziune fiscală prin intermediul unor firme fantomă.

Dosarul este pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, unde se află în faza procesuală a camerei preliminare. Cei 22 de inculpaţi din Alba, Cluj, Bihor, Călăraşi, Timiş şi Dâmboviţa sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală. Dosarul a fost instrumentat de Biroul Teritorial DIICOT Dâmboviţa şi a fost înregistrat, iniţial, la Tribunalul Alba în noiembrie 2016. În decembrie, anul trecut, instanţa din Alba Iulia a decis că nu este competentă să judece acest dosar şi a hotârât să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Dâmboviţa.

Potrivit DIICOT, inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 2011 – octombrie 2014, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop crearea de circuite comerciale fictive prin interpunerea unor societăţi comerciale de tip fantomă şi prin înregistrarea în contabilitatea altor societăţi a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, finalizate cu obţinerea ilegală de rambursări de TVA de la bugetul de stat. Inculpaţii din Alba trimişi în judecată sunt: Fonoage Nicolae Eugen, Fonoage Elena şi Giurgiu Mărina din Sălciua, Cutea Ioan, Fonoage Aurel Ioan, Alb Ovidiu, Bota Andrei Dumitru, Bota Ioan, toţi din Lupşa şi Olariu Ioan din Sohodol.

Ceilalţi inculpaţi judecaţi sunt Moldovean Răzvan Ionel, Gherman Mihaela Maria, Voaideş Sergiu, Fonoage Anca Eugenia, Rusu Mircea, Torok Andreea Daniela, Gherman Cristian Oliver şi Felderean Alin din Cluj, Gaja Marius Vasile şi Bucur Alexandru Ioan din Timiş, David Constantin Eugen din Oradea, Chetrari Eduard din Târgovişte şi Apostol Mădălina Cristina din Călăraşi. Şase dintre inculpaţi sunt şi în prezent sub control judiciar.

Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării, procurorii DIICOT au efectuat în 12 noiembrie 2014, un număr de 42 de percheziţii în cele şase judeţe. Din cei 33 de suspecţi identificaţi iniţial de procurori au fost trimişi în judecată, în final, 22 de inculpaţi. În 16 mai 2017, Tribunalul Dâmboviţa a constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului emis de către DIICOT Dâmboviţa ”în ceea ce priveşte indicarea încadrării juridice, indicarea şi analiza mijloacelor de probă, care nu permit stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”. Instanţa a solicitat procurorilor să remedieze neregularitatea actului de sesizare în termen de cinci zile de la comunicarea încheierii. Până la pronunţarea unei decizii definitive, totţi inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

 

Evaziune fiscală şi spălare de bani de peste 7 milioane de lei la o firmă din Apuseni. Patru persoane, trimise în judecată

 

La 30 de ani a omorât un om în bătaie. Este trimis în judecată şi poate primi 25 de ani de închisoare

 

FOTO VIDEO Om de afaceri din Apuseni şantajat cu o filmare indecentă pentru care a plătit 100.000 de euro. Cinci bărbaţi au fost reţinuţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite