FOTO VIDEO În toamnă se va circula pe autostradă de la Aiud la Turda. A fost rezolvat şi ultimul obstacol pe lotul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona lacului Stejăriş a primit autorizaţie de construire. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Zona lacului Stejăriş a primit autorizaţie de construire. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Principalul blocaj birocratic pe lotul 4 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda a fost rezolvat. Este vorba despre emiterea autorizaţiei de construire pentru zona lacului Sejăriş. Din toamnă se va circula pe autostradă de la Aiud la Turda.

”Constructorul este aproape de finalizarea lucrărilor pe zone extinse ale autostrăzii. Informaţiile primite pe surse de pe loturile 4 (Porr) şi 3 (Tirrena Scavi) ale A10 ne dau speranţe că în luna octombrie 2017 vom putea circula pe autostradă între nod Turda şi nod Aiud, o distanţă de aproximativ 25 km. Distanţa de 3,75 km dintre nodul Aiud şi limita cu lotul 2 (un fel de centură a oraşului Aiud) va putea fi folosită abia în momentul finalizării lotului 2 (Aktor)”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează derularea lucrărilor.

Ministerul Transporturilor a emis miercuri, 12 iulie, Autorizaţia de construire pentru lucrările din zona Lacului Stejeriş. Prin acest act sunt autorizate construcţiile executate fără autorizaţie de construire, care au fost menţinute prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 765/11.07.2017, precum şi lucrări de construire neexecutate, conform D.T.A.C. nr. ST4-07/iulie 2017 , respectiv „Tronson km 63+670 – km 64+025, zona lacului Stejeriş” din investiţia „Autostrada Sebeş – Turda, Lot 4, km 53+700 – km 70+000”. Potrivit documentului, valoarea lucrărilor autorizate este de 4.472.161 lei, fără TVA. Durata de execuţie a lucrărilor este de şase luni. De asemenea, autorizaţia de construcţie este valabilă pe toată durata implementării proiectului, până la finalizarea lucrărilor, cu condiţia începerii execuţiei lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii.

Soluţia tehnică iniţială din zona Stejeriş, ce a constat în depunerea unui strat gros de piatră, nu a dat rezultatele scontate. Terenul a început să alunece şi să se scufunde în lacul din apropiere, astfel încât construcţia a fost blocată pentru a fi căutată o nouă variantă de lucru. Autostrada a acoperit circa o treime din lacul Stejeriş. Constructorul a găsit o nouă soluţie tehnică, care a fost aprobată la nivelul CNAIR şi care constă în realizarea a circa 500 de stâlpi de beton până la adâncimi cuprinse între 10 şi 20 de metri, pe o distanţă de 300 de metri. Între stâlpi va fi pus un strat de piatră, astfel încât pământul să nu mai alunece spre lac.

În afară de punctul sensibil de la Stejeriş, alte obstacole ce au stat în calea constructorului pe ultimii 16 km din A10 au fost mutările celor 7 stâlpi de înaltă tensiune aflaţi chiar pe traseul lotului, un demers greoi care, însumat, a determinat întârzieri de mai bine de 1 an de zile. Tot pe lotul 4 al autostrăzii sunt în curs de realizare două spaţii de servicii, precum şi un Centru de Întreţinere şi Coordonare ce va funcţiona la km 61+300, în zona Dumbrava. În cadrul acestui centru va exista şi un post de poliţie rutieră. Tot aici se va găsi şi o ieşire de urgenţă de pe autostradă. 

autostrada lot 4 sebes turda

Pe traseul tronsonului se află 30 de poduri, din care un viaduct lung de 240 de metri la km 66+030, 30 de podeţe metalice şi un nod rutier important la Turda. Nodul de la Turda este prevăzut cu 6 bretele şi va face joncţiunea atât cu Autostrada Transilvania (A3), cât şi cu DN1. Bretelele care fac legătura cu A3 vor avea 2 benzi, iar cele care leagă A10 de DN1 câte o singură bandă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite