FOTO Căsuţele cu cărţi de la Alba Iulia. Mini-biblioteca urbană de unde oricine poate împrumuta ca să citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar fi să poţi împrumuta fără permis o carte direct dintr-un parc dendrologic, din piaţa unei cetăţi sau din faţa unui palat sau catedrale? La Alba Iulia e posibil! Mai mult se poate experimenta cititul într-un mod creativ şi neconvenţional, graţie celor 10 mini-biblioteci amenajate în locurile cele mai frecventate de localnici şi turişti.

Căsuţele cu cărţi, zece la număr, sunt amenajate în nouă locuri reprezentative din Alba Iulia. Cele mai multe sunt concentrate în zona Cetăţii Alba Carolina, respectiv în faţa Porţii a IV-a, între cele două catedrale, în Piaţa Cetăţii, în Parcul Unirii şi pe Aleea Sfântul Eugeniu, sub podul ce face legătura între porţile a IV-a şi a V-a ale Cetăţii.

Cărţi se pot împrumuta şi din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, de pe aleea din faţa Colegiului Economic, Parcul Dendrologic, Parcul „Chinezesc” şi parcul din opierea bisericii „Sfânta Ecaterina”. Fiecare cititor trebuie să respecte o regulă simplă: pentru orice carte împrumutată, trebuie să pună pe raftul mini-bibliotecii o alta,  pe care un alt cititor să o răsfoiască la rândul său.

Imagine indisponibilă

Cărţile, cele mai multe pentru copii, au fost donate de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Librăria Humanitas, companii sau chiar persoane fizice. Fiecare mini-bibliotecă urbană are un design unic, de la forma unui creion până la cuburi subtile, cu modele repetitive. Liantul între ele îl reprezintă materialele alese de arhitecţi pentru a fi folosite în construcţie – lemn de frasin, metal, sticlă sau rulmenţi.

Imagine indisponibilă

Foto: Florin Duţulescu

Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală (sloganul turistic al municipiului) a pornit de la ideea a doi tineri arhitecţi din municipiu, Octavia şi Lucian Loiş (ŞEZI). Pentru ca ideea să devină realitate, compania Transavia/ Well made in Romania a decis să susţină financiar acest concept neconvenţional de bibliotecă urbană, transformând viziunea celor doi arhitecţi în nouă puncte de interes de pe harta oraşului.

Imagine indisponibilă

Foto: Florin Duţulescu

Biblioteca urbană vine în sprijinul proiectului „Creşterea calităţii vieţii pentru cetăţeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii”- acronim: Metamorphosis, derulat de Municipiul Alba Iulia, finanţat în cadrul programului european HORIZON 2020. Proiectul urmăreşte să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce priveşte spaţiul de locuit şi de recreere. Porneşte de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulţi copii în spaţiile sale publice, acesta reflectă un indicator important al calităţii vieţii şi al durabilităţii acestui cartier. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în nu mai puţin de şapte ţări: Austria, Germania, Italia, Olanda, Elvetia, Marea Britanie şi România, reprezentată exclusiv prin Municipiul Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

Citiţi şi:  

Cum au falsificat comuniştii alegerile din anul 1946. Metodele folosite pentru a inversa rezultatul votului favorabil partidelor istorice  

Cum să îţi distrugi viaţa la 23 de ani: s-a urcat băut la volan şi a provocat o tragedie pe trecerea de pietoni. După cinci luni justiţia şi-a spus cuvântul

Concernul german Bosch investeşte 7 milioane de euro la Blaj într-o clădire administrativă unde vor lucra 250 de angajaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite