Emoţii, bucurie şi entuziasm la deschiderea noului an şcolar în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea anului la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia
Deschiderea anului la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia

Peste 52.000 de elevi din judeţul Alba au început şcoala, în 520 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Aproape 2.000 dintre ei, adică 3,32% învaţă însă în spaţii neautorizate sanitar, fără apă curentă, cu toalete în curtea şcolii sau în clădiri vechi şi dărăpănate.

Festivitatea deschiderii noului an şcolar a început, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia cu discursuri, urări de bine şi mari speranţe. Alături de Elena Ignat, directorul instituţiei de învăţământ, s-au mai aflat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, consilierul local Pavel Popa, reprezentanţi ai IPJ Alba şi ai Prefecturii Alba.

Copiii s-au adunat în curtea unităţii de învăţământ încă de la primele ore ale dimineţii. Cu emoţii dar şi cu bucurie, purtând buchete de flori sau baloane colorate, elevii şi-au îmbrătişat colegii şi profesorii, au schimbat impresii şi au făcut fotografii pentru a marca prima zi de şcoală. Cei mai mici au venit însoţiţi de părinţi sau bunici, fiind vizibil emoţionaţi de noua etapă din viaţa lor. Elena Ignat a deschis „porţile şcolii” cu un cuvânt de început prin care le-a prezentat noilor elevi şi nu numai care este rolul şcolii.

„Este prima zi de şcoală, un moment foarte aşteptat de toţi copiii. (…) Începem aventura cunoaşterii pentru că şcoala înseamnă cunoaştere. Viaţa şi şcoala sunt un şir de întâmplări, unele mai frumoase, unele mai puţin frumoase, dar vreau să cred că şcoala alegeţi voi, copiii, să fie o experienţă frumoasă şi o parte frumoasă a vieţii voastre. În şcoală este loc şi de distracţie, de voioşie, dar în acelaşi timp trebuie să şi învăţăm. (…) Şcoala este extrem de importantă şi trebuie să o parcurgem cu plăcere, cu bucurie dar şi cu multă responsabilitate”, a spus Elena Ignat.

„Ne pare rău că probabil clasele nu sunt suficient de mari, ne pare rău că nu există o sală de sport mai spaţioasă, ne pare rău chiar şi de traficul infernal de dimineaţa când există activitate şcolară. Încercăm atât Consiliul Local cât şi Primăria Alba Iulia să rezolvăm aceste probleme”, a spus viceprimarul Gabriel Pleşa. În anul şcolar anterior, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia s-a clasat, la Evaluarea Naţională, pe locul II pe judeţ şi pe primul loc pe municipiu.

deschidere scoala alba

Colegiul ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a avut de-a lungul timpului elevi cu rezultate foarte bune la olimpiade şi examenele naţionale şi activităţi remarcabile de voluntariat, iar directorul instituţiei a ţinut să le reamintească elevilor că ”a fi astăzi elev la HCC este o cinste, dar şi o responsabilitate”.

”Locul acesta în care învăţaţi sau în care veţi învăţa este un lăcaş de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului şi-a câştigat un loc de frunte în învăţământul judeţean şi naţional. A fi azi elev la HCC este o cinste, dar şi o responsabilitate. Cinstea de a fi printre cei mai buni, responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi a duce mai departe bunul renume al liceului. (…) Ca la fiecare început de an, vă întâmpinăm nu numai cu sălile de curs pregătite, dar şi cu sufletele deschise, cu urări de bine, atât pentru elevii care ne calcă pentru prima dată pragul, dar în aceeaşi măsură şi pentru cei care revin. Ne-am dori să trataţi ca şcoala ca pe un drept şi nu ca pe o obligaţie. Prin urmare, implicaţi-vă aşa cum aţi făcut şi în anii precedenţi în problemele şcolii, căutaţi să fiţi utili celor din jur şi responsabili în tot ceea ce faceţi. Fiţi receptivi şi deschişi, pentru că volumul de cunoştinţe, atitudini, valori şi sentimente, obţinut în perioada aceasta îl veţi purta cu voi de-a lungul întregii vieţi. Daţi dovada de toleranţă, respect, responsabilitate”, a spus Valer Cerbu, directorul instituţiei de învăţământ.

deschidere scoala alba

Tot luni, peste 450 de elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dintre care 120 boboci, au participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, care a cuprins momente emoţionante şi solemne, defilări pe muzică de fanfară şi acordare de distincţii.   Ceremonia a debutat cu introducerea drapelului de luptă al colegiului în formaţie, respectiv cu intonarea imnului naţional şi s-a încheiat cu o grandioasă defilare, pe acorduri de muzică de fanfară, la care au participat toţi elevii, dar şi cadre militare, în aplauzele părinţilor, o parte dintre ei având ochii înlăcrimaţi.

La ceremonie a participat şi generalul de brigadă Mircea Mândrescu, care a dat citire mesajului şefului Statului Major General, cu ceremonie-colegiul-militar-din-alba-iulia54prilejul deschiderii anului şcolar 2016-2017.

”Despărţirea de familii la o vârstă fragedă este dificilă, suntem cu toţii conştienţi de acest lucru, dar împreună vom reuşi să trecem peste acest moment. Experienţa acumulată în cei 41 de ani de prezenţă a colegiului în municipiul Alba Iulia ne îndreptăţeşte să afirmăm acest lucru (…) Începeţi astăzi, stimaţi elevi, o nouă etapă în viaţa voastră, v-aţi angajat pe drumul greu, dar frumos al vieţii militare, pe care vi-l doresc plin de succese şi realizări mari şi cât mai îndelungate. Voi puteţi adăuga valoare vieţii de licean, stă în puterea voastră. Succesul nu vine spre voi, voi trebuie să mergeţi spre el”, a spus col. Marcel Domşa, comandantul Colegiului.

Structura anului şcolar 2016-2017

Semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) – 19 săptămâni

Cursuri: luni, 12 septembrie 2016 – vineri, 23 decembrie 2016

Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 24 decembrie 2016 – duminică, 8 ianuarie 2017

Cursuri: luni, 9 ianuarie 2017 – vineri, 3 februarie 2017

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 4 februarie – duminică, 12 februarie 2017

Semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017) – 16 săptămâni

Cursuri: luni, 13 februarie – vineri, 14 aprilie 2017

Vacanţa de primăvară: miercuri, 19 aprilie – duminică, 30 aprilie 2017

Cursuri: marţi, 2 mai 2017 – vineri, 16 iunie 2017

Vacanţa de vară: sâmbătă, 17 iunie – duminică, 10 septembrie 2017.

Elevii de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor susţine, pentru al patrulea an la nivel naţional, o serie de 

Citiţi şi:

Semnificaţia culorilor. Ce rol joacă fiecare nuanţă în viaţa omului şi de ce maşinile roşii sunt cele mai furate

Cum se calculează factura la energie electrică şi de ce energia pură reprezintă doar o treime din costul final

Poveşti puţin ştiute despre Cetatea Alba Carolina, magnet pentru zeci de mii de turişti într-un colţ de rai al României

Ţuica, mândria românilor. Cum se prepară şi din ce se obţine celebra băutură alcoolică în Ardeal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite