Dosarul exploziei de la Fabrica de Arme Cugir. Cercetările sunt blocate de lipsa unei expertize tehnice complexe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia derulează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă, nerespectare a măsurilor de securitate în muncă şi neluare a măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă în cazul exploziei soldată cu decesul unei femei ce a avut loc în noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir.

La aproape un an de la incident, ancheta în cazul deflagraţiei care a fost urmată de un incendiu, nu poate fi finalizată de către procurori deoarece nu au încă rezultatele expertizei tehnice complexe efectuate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, singurul din ţară care o poate realiza.

Potrivit Parchetului, cercetările vizează stabilirea circumstanţelor în care s-a produs decesul persoanei vătămate. Urmărirea penală se realizează cu privire la faptă, iar nu cu privire la vreo anumită persoană fizică sau juridică, fiind aşteptate rezultatele expertizei tehnice complexă efectuată de către institutul din Petroşani. Rezultatele expertizei de specialitate sunt absolut necesare pentru finalizarea anchetelor declanşate în acest caz de către inspectorii de muncă, Poliţie şi Procuratură.

Accidentul a avut loc în 12 noiembrie 2108,, într-un tunel de testare a muniţiei, explozia fiind urmată de un incendiu. O angajată a fost dată dispărută, iar ulterior aceasta a fost găsită decedată. La scurt timp de la producerea incidentului, s-a aflat că femeia ieşise din zona în care a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, iar în acel moment a fost surprinsă de incendiu. Aceasta lucra la Fabrica de Arme Cugir de aproximativ 35 de ani. Deflagraţia s-a produs după o tragere cu un pistol mitralieră, pentru calibrarea armamentului. Pe schimb lucrau 12 bărbaţi şi 7 femei, victima fiind singura persoană care nu a reuşit să se salveze.

În secţia respectivă se lucra în două schimburi şi acolo munceau două tipuri de angajaţi: trăgători şi încărcători (piroarătători), victima fiind în categoria celor care încărcau armele. Deflagraţia s-a produs după un foc de armă. Explozia ar fi fost declanşată de scânteia pe care o produce glonţul în combinaţie cu praful de pe tunelul de tragere. Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, se produc AKM-uri, care fac obiectul contractelor externe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite