Dosarul ”Batthyaneum”: Ministerul Culturii contestă modul cum a fost tradus testamentul de expertul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a avut pe rol, luni, 8 noiembrie 2017, un nou termen al dosarului ”Batthyaneum”, deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolică în legătură cu proprietatea asupra celebrei biblioteci din Alba Iulia. Instanţa a constatat depunerea unor înscrisuri de către Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională şi Arhiepiscopia Romano-Catolică şi a dat un nou termen pentru luna decembrie.

Ministerul Culturii şi Biblioteca Naţională au depus la dosar documente cu obiecţiuni critice la modul în care a fost tradus testamentul episcopului Ignác Batthyány, întemeietorul bibliotecii care îi poartă numele, de către profesorul Buzogany Desideriu de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, expert propus de către Arhiepiscopie. Avocatul reclamantei a depus, de asemenea, traducerea a două hotărâri judecătoreşti emise la Debrecen, în Ungaria, în anul 1822, care, după traducere, s-au dovedit că nu au legătură cu cauza.

Avocatul a precizat ca este vorba despre tranzacţii financiare care sunt legate de episcopul episcopului Ignác Batthyány, dar nu se referă la procesul deschis de către familia acestuia împotriva Bisericii Catolice, în anul 1799, în legătură cu proprietatea asupra averii acestuia. După cum se ştie, episcopul şi-a lăsat întreaga avere Bisericii Catolice şi Provinciei Transilvania. Procesul dintre familie şi Biserică s-ar fi încheiat cu o decizie definitivă la Debrecen în anul 1815, cu patru ani mai devreme fiind pronunţată decizia instanţei de fond. Aceste hotărâri sunt amintite de către Ileana Dârja, fost angajat şi reprezentant al Bibliotecii Batthyaneum, într-un articol publicat în revista ”Apulum”.

Pentru a fi lămurită situaţia acestor hotărâri, avocatul Arhiepiscopiei a cerut, în continuare, audierea acesteia. Instanţa de judecată va decide cu privire la citarea Ilenei Dârja la termenul din 6 decembrie 2017. Ministerul Culturii a mai solicitat în documentul depus la dosar ca cele două hotărâri invocate de către Arhiepiscopie să fie traduse de către cei doi experţi propuşi în cauză, Buzogany Desideriu, respectiv prof. Aurel Pop, rectorul instituţiei de învăţământ din Cluj-Napoca.

Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită la Curtea de Apel Alba Iulia anularea unei decizii din noiembrie 2015 prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate la data preluării acesteia de către statul român. Biblioteca a luat fiinţă în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyany Ignac în cadrul unei fundaţii culturale, în componenţa acesteia intrau un observator astronomic, colecţii de istorie şi de ştiinţe naturale, o legătorie şi o tipografie.

Printr-un act de donaţie, înscris în testamentul fondatorului, episcopul Batthyany a înzestrat institutul cu valori imobiliare, decizându-i statutul de instituţie publică administrată de Episcopia Romano-Catolică din Alba Iulia. Una dintre cărţile cele mai preţioase din colecţie este un fragment dintr-un manuscris carolingian decorat cu miniaturi, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Evangheliarul de la Lorsch sau Codex Aureus.

Citiţi şi:

Studenţii-hackeri de la Cugir. Au „spart“ calulatoarele unui liceu şi au furat adrese de mail şi parole de Facebook ale unor eleve

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Comandorul american de origine română care a distrus şase avioane japoneze în opt minute. I se spunea „Indestructibilul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite