Descoperiri arheologice spectaculoase la Alba Iulia. Vestigii de aproape 2.000 de ani scoase la suprafaţă  FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigiile noi se află aproape de situl Palatului Guvernatorului Daciei Romane Foto Adevărul
Vestigiile noi se află aproape de situl Palatului Guvernatorului Daciei Romane Foto Adevărul

Noi descoperiri spectaculoase sunt în curs de cercetare la Alba Iulia, pe un teren din centrul municipiului unde se derulează o activitate de descărcare arheologică.

Arheologii au scos la suprafaţă un drum roman foarte bine conservat precum şi componente ale unei locuinţe, vechi de aproape 2000 de ani.

Noile vestigii se află la câteva sute de metri de zona în care se afla Palatul Guvernatorului Daciei Romane şi tot la câteva sute de metri de marele castru roman de la Apulum. De altfel direcţia drumului roman arată că acesta avea legătură directă cu castrul în care a fost cantonată Legiunea XIII-a Gemina. 

Au fost dezgropate şi ziduri ale unor construcţii precum şi hipocaustul, cunoscuta instalaţie de încălzire a romanilor, care se aseamănă cu încălzirea prin pardoseală din vremurile noastre. Datarea vestigiilor este, cel mai probabil, secolele I - II.

De altfel, în apropiere, în zona Palatului Guvernatorului au fost descoperite construcţii romane ce datează începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea şi până la abandonarea provinciei Daciei în timpul împăratului Aurelian în anul 275 d. Chr.

Palatul Guvernatorului celor trei Dacii a fost sediul oficial al administraţiei provinciale romane. Ansamblul cuprindea cancelaria guvernatorului (formată în majoritate din militari de profesie, dar şi din jurişti, ingineri, medici ş.a.), organizată în mai multe servicii specializate (administrativ, juridic, serviciile secrete sau de întocmire a actelor oficiale). Specialiştii estimează că „aparatul“ Palatului avea 200-300 de funcţionari. Între zidurile sale se găseau şi aşa-numiţii singulares, sau garda de corp a guvernatorului, formată la Apulum din peste 500 de soldaţi bine instruiţi şi remuneraţi.

Palatul dispunea şi de alte clădiri sau încăperi cu destinaţii diverse: camere de primire, birouri administrative, arhivă, o basilică, diferite lăcaşuri de cult, scholae, săli de baie, hambare, grajduri şi alte anexe. Un sector al palatului era destinat reşedinţei private a guvernatorului şi a familiei sale. Arhitectura întregului complex era extrem de elaborată, beneficiind de curţi interioare şi porticuri de acces.

Castrul Roman Apulum a fost reşedinta guvernatorului Daciei Superior şi apoi a Daciei Apulensis. Castrul Legiunii a XIII-a Gemina a fost ridicat în timpul împăratului Traian şi a servit ca principală fortificaţie a Daciei romane.

Începuturile primei fortificaţii se leagă de deznodământul celor două conflicte majore daco-romane (101-102, 105-106), soldate cu înfrângerea lui Decebal şi cucerirea regatului său de către împăratul roman Traian. Fortificaţia legionară a fost construită în două etape, între anii 106 şi 132. Iniţial, aceasta era doar din pământ şi lemn, cuprinzând în interiorul său amenajări simple. Zidurile puternice din piatră au fost înălţate după moartea împăratului cuceritor, în timpul lui Hadrian.

Vă mai recomandăm:

   

Tăurile din Roşia Montană şi rolul lor în exploatarea aurului. Cum au apărut micile lacuri artificiale FOTO

 

Un gheţar celebru în România se topeşte în ritm accelerat. Cercetător: „Într-un an s-a pierdut gheaţă cât în 10 ani“ VIDEO

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite