Deschiderea festivităţilor dedicate Zilei Naţionale la Alba Iulia. A fost arborat drapelul naţional pe catargul din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au început luni la Alba Iulia în prezenţa a câteva sute de persoane care au asistat la arborarea Drapelului Naţional pe catargul din Piaţa Tricolorului. La ceremonie au participat oficialităţi, locuitori ai oraşului dar şi turişti veniţi la Alba Iulia.

Primarul Mircea Hava a transmis celor care vin la Alba Iulia de Ziua Naţională a României ”să fie români în fiecare zi şi să ţină la Ţară”. În ceea ce priveşte oficialităţile centrale, edilul a spus că nu au fost trimise invitaţii scrise şi că îi aşteaptă la Alba Iulia pe toţi cei care doresc să vină. ŢCel mai de marcă invitat este poporul român, sunt oamenii care vin fără invitaţii scrise. Nu am trimis invitaţii scrise, aşteptăm pe cine doreşte să vină să vină să ne bucurăm împreună”, a declarat, pentru AGERPRES Mircea Hava. Vor fi prezenţi la evenimente vicepremierul Vasile Dâncu şi ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan. 

Mircea Hava a mai spus că, pentru el, Ziua Naţională este în fiecare zi, chiar dacă, poate, a afirmat edilul, pentru unii sună fals. ”Nu trebuie să te simţi neapărat român într-o zi. Trebuie să te simţi în 365 de zile din timpul anului şi în timpul ăla să arăţi că eşti român prin ceea ce faci, cum te manifeşti, cum ţii la ţara ta, ceea ce faci pentru ţară şi pentru semenii tăi”, a spus primarul

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au cuprins luni şi o serie de acţiuni desfăşurate în cadrul evenimentului intitulat ”Festival de România”. Astfel, sute de copii şi tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o paradă a portului popular, intitulată ”Ambasadorii Unirii”, desfăşurată pe traseul Bulevardul Transilvaniei — Sala Unirii. Tot luni au fost programate o serie de vernisaje, fie de fotografie, fie de artă, precum şi un spectacol folcloric, ”Decembrie — Columnă a Unirii”, şi un concert susţinut de Corala Armonia la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail.

image

Festivităţile vor debuta marţi, în 1 Decembrie, prin depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul şi la busturile Regilor Ferdinand şi Maria. Ca în fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetăţile de scaun, pe terasa Sălii Unirii, şi, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ştafetelor militare. Mii de oameni sunt aşteptaţi la cea mai impresionantă paradă desfăşurată la Alba Iulia în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene dacă vremea va fi favorabilă, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. 

De Ziua Naţională nu va lipsi tradiţionalul spectacol focloric, intitulat ”Cânt şi suflet românesc”, un alt concert fiind cel susţinut de trupa Voltaj ”Din toată inima pentru România”. Festivităţile se vor încheia cu un spectacol de lasere, autorităţile renunţând în acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

image

Bugetul alocat manifestărilor organizate la Alba Iulia la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridică la peste 450.000 de lei, din care în jur de 150.000 de lei bani proveniţi din sponsorizări, iar restul de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Alba, Guvernul nealocând bani pentru aceste festivităţi, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coşer.

Ce se întâmplă la Alba Iulia de Ziua Naţională. Festival de România fără artificii, dar cu paradă şi masă populară

Îndemnul din 29 noiembrie 1918 de mobilizare a românilor la Alba Iulia: „Ne cheamă Bălgradul. Să mergem, fraţilor!“

Un moment în care ardelenii au scris istorie: 16 noiembrie 1918. „Naţiunea română din Transilvania este hotărâtă a pieri decât a suferi sclavia şi atârnarea“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite