Cum împarte Guvernul banul public: buget de 5.000 de lei pe cap de locuitor în cea mai săracă localitate din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceru Băcăinţi, comună cu 269 de locuitori, va avea în 2015 cel mai mare buget din istorie
Ceru Băcăinţi, comună cu 269 de locuitori, va avea în 2015 cel mai mare buget din istorie

Noua modalitate adoptată de Guvern pentru repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor destinate echilibrării bugetelor locale reprezintă o veritabilă mană cerească pentru comunele sărace din Alba. La Ceru Băcăinţi unde sunt doar 269 de oameni, suma alocată prin noua formulă reprezintă peste 5.000 de lei pe cap de locuitor.

În Alba sunt câteva comune cu populaţie mai mică de 1.000 de locuitori, iar Ceru Băcăinţi reprezintă din acest punct de vedere un record negativ la nivel naţional. Comuna are doar 269 de locuitori (recensământul din anul 2011), dar va primi suma de 1,44 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului local. Ceru Băcăinţi va avea astfel, în 2015, unul dintre cele mai mari bugete din istorie. Suma alocată prin noua formulă reprezintă peste 5.000 de lei pe cap de locuitor. Taxele şi impozitele locale încasate anual de la locuitorii comunei sunt de circa 50.000 lei, în timp ce cheltuielile administraţiei locale se cifreaza la aproximativ 700.000 de lei. În noile condiţii, Primăria Ceru Băcăinţi va avea suficienţi bani pentru a putea supravieţui.

Şi bugetul comunei Întregalde va benefica de 1,4 milioane de lei. Aici sunt 477 de persoane, iar suma reprezintă aproape 2.500 de lei pe cap de locuitor. La Ponor, unde sunt 540 de locuitori, bugetul pentru echilibrare este de 1,05 milioane de lei, în timp ce la Rîmeţ (574 locuitori) suma ajunge la 1,35 milioane de lei. De asemenea, în comuna Ohaba (757 locuitori), formula de calcul face ca bugetul local să primească 1,25 milioane de lei, în timp ce la Ocoliş (616 locuitori) s-a calculat suma de 1,3 milioane de lei. O parte din aceste comune, cum ar fi Ceru Băcăinţi, Ponor şi Rîmeţ, nu au putut cu bugetele de până acum nici să îşi plătească salariile funcţionarilor din instituţii. 

Potrivit hotărârii de Guvern, cifrele pentru Alba sunt următoarele: 13.645.000 lei (27% din suma aferentă cotei din impozitul pe venit), 36.892.000 lei (cota din impozitul pe venit) şi 77.654.000 lei (sume din TVA). Nu primesc niciun leu municipiile Alba Iulia şi Sebeş şi oraşul Ocna Mureş. Cea mai mare sumă a fost alocată municipiului Aiud – 6.150.000 lei, iar cea mai mică comunei Livezile – 17.000 lei. 

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, susţine că, în noua variantă, cei harnici sunt „pedepsiţi” şi ceilalţi „premiaţi”. Cu alte cuvinte, municipiul reşedinţă de judeţ, unde „oamenii îşi plătesc impozitele” nu primeşte nimic, iar pentru alte localităţi vin zeci de miliarde de lei vechi. ”Pot să vă spun că avem o lege <excepţională>, în care cei care fac treabă sunt pedepsiţi şi puturoşii sunt premiaţi. Nu vreau să vorbesc de colegi, dar cred că banii care se dau sunt invers proporţionali cu eficienţa. Cu cât iei mai mult cu atât înseamnă că eşti mai bun <manager>. Nu am o problemă cu primarii, am o problemă cu sistemul acesta imbecil, ticălos”, a declarat, joi, 15 ianuarie, primarul Mircea Hava la şedinţa Consiliului local.

FOTO Cătunul din Apuseni în care nu s-au mai născut copii după 1989

FOTO VIDEO Casele din piatră, moştenirea Apusenilor

Artă populară veritabilă într-un cătun din Apuseni: ţăranul sihastru care împleteşte bucăţi de lemn

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite