Cum a apărut fierul de călcat. Istoria lungă şi încurcată a unuia dintre cele mai folosite aparate de uz casnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fierul de călcat care folosea jarul încins a fost utilizat timp de mai multe sute de ani
Fierul de călcat care folosea jarul încins a fost utilizat timp de mai multe sute de ani

Fierul de călcat este, astăzi, un obiect nelipsit din orice gospodărie. Istoria lui este foarte veche, începând din secolul IV, î.Hr., când în Grecia se folosea un dispozitiv rotund cu o tijă metalică pentru a plisa hainele.

Operaţia de călcare presupune desfacerea legăturilor dintre moleculele lungi ale fibrelor ţesăturilor. Fibrele sunt îndreptate datorită greutăţii fierului de călcat, iar prin răcire rămân în noua formă. Unele materiale, precum bumbacul, necesită un aport de apă ca legăturile să poată fi desfăcute.

Grecii au inventat o modalitate de a plisa hainele prin secolul al IV-lea înainte de Hristos. Era un dispozitiv asemenea unui sucitor şi cu o tijă metalică. Mai târziu, romanii au inventat un fel de ciocan pe care-l încălzeau la temperaturi foarte ridicate şi cu care întindeau cutele hainelor. În China, în secolul I s-au folosit pentru călcat vase metalice umplute cu cărbuni încinşi.

Din Evul Mediu au rămas puţine informaţii referitoare la fierul de călcat, mai ales în picturi şi s-a păstrat un fel de storcător-presă prin care se trecea materialul şi se întindeau cutele. În secolul XVII a apărut fierul de călcat masiv. Acesta era cunoscut şi sub numele de fier de călcat plat, pentru că avea o placă de metal cu grosime considerabilă şi un mâner. Puţin mai târziu acest model a fost perfecţionat într-o cutie de metal care putea deţine cărbuni încinşi. Acesta avea numeroase inconveniente: jarul cădea pe material de multe ori iar scânteile care săreau răneau persoana care se folosea de el. 

Fier de călcat cu ... ulei de balenă

Istoria fiarelor de călcat este strâns legată şi de istoria modei. Dispozitivele de călcat au fost produse de-a lungul timpului ca răspuns la necesitatea de a călca haine specific stilului care era la modă la momentul dat în întreaga lume. Progresele în tehnologia de fabricaţie au dus la o evoluţie interesantă şi variată în dezvoltarea de diferite stiluri de fiare de călcat şi în felul de a se încălzi. Cel mai vechi mod de a încălzi fierul de călcat a fost cu cărbune, apoi gaz, şi în cele din urmă curentul electric. O altă categorie de fiare vechi de presat au fost cele de călcat cu combustibil – benzină, kerosen, alcool, gaze naturale, carbură de-acetilenă etc. 

Alţii foloseau ulei de balenă că sursă de combustibil. Acest tip de fier se inclazea cu ajutorul unui fitil care ardea în interior. Fierul de călcat care se încălzea cu jar a fost folosit zeci de ani şi în România. În Apuseni, de exemplu, era cunoscut sub denumirea de ”ticlazău” şi a fost utilizat până la sfârşitul epocii comuniste. În satele de munte tehnologia a pătruns greu, iar fiarele de călcat electrice erau o raritate în perioada dictaturii comuniste.

În 1870, inventatoarea Mary Florence Potts a adus primele îmbunătăţiri fierului de călcat proiectând primul astfel de obiect cu margini rotunjite la ambele capete ceea ce a permis călcarea în ambele direcţii. Un an mai târziu, tot Mary Florence Potts a patentat fierul de călcat cu mâner detaşabil, astfel că putea fi încinsă doar partea inferioară a acestuia, fără mâner. În lumea industrializată, aceste modele au fost înlocuite de către fierul de călcat electric ce funcţiona pe încălzire de la reţeaua de energie electrică. Talpă acestui model de fier de călcat era fabricată din aluminiu sau oţel inoxidabil iar elementele de încălzire erau controlate de un termostat care putea fi pornit şi oprit pentru menţinerea constantă a temperaturii dorite. 

Modelul cu arc de carbon, prea periculos
 

image

Fierul de călcat electric rezistiv a fost creat de către Henry W. Seely din New York în 1882. În acelaşi an, un fier de călcat cu încălzire pe arc de carbon a intrat pe piaţă din Franţa însă a fost mult prea periculos pentru a înregistra succes. Primele modele de fier de călcat electric nu aveau nici o opţiune uşoară de controlare a temperaturii astfel că abia în anii 1920 au apărut primele modele cu control termostatic. Mai târziu, a apărut fierul de călcat cu aburi inventat de către Thomas Sears şi de acolo modelele de fier de călcat au tot evoluat până la ceea ce însemană acest obiect de uz casnic în zilele noastre. 

Cea mai recentă dintre inovaţiile în ceea ce priveşte fierul de călcat este apariţia aparatelor fără fir. Cei de la Morphy Richards, o firma britanică cu o istorie de 85 de ani în crearea de electrocasnice, se folosesc de o bază de încărcare care asigură reîncălzirea uşoară a fierului de călcat de mai jos între două sesiuni de lucru, menţinând temperatura maximă şi nivelul ridicat de aburi.

Citiţi şi:

Mărturii cutremurătoare din Zarca Aiudului, închisoarea în care comuniştii au omorât sute de deţinuţi politici

„Cugireana“, cel mai lung tren de navetişti din Europa, transporta zilnic 7.000 de oameni la fabrica de armament

Revolta de la Cugir, din decembrie 1989: clădiri şi maşini incendiate, doi miliţieni linşaţi de mulţimea înfuriată

Discursul istoric susţinut de Corneliu Coposu în 1990 la Congresul Partidului Conservator britanic: „Vrem să integrăm biata noastră ţară în Europa“

Cele mai trăsnite recorduri româneşti: 3,3 kilometri de prezervative înnodate, 500 de metri de pizza, 19 tone de salată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite