Criza din sistemul sanitar: şapte comune din Alba nu au medic. Patru doctori la pensie profesează la spitalul din Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Orăşenesc Abrud profesează patru doctori pensionari
La Spitalul Orăşenesc Abrud profesează patru doctori pensionari

Criza personalului din sistemul sanitar se resimte şi în Alba. În şapte comune nu există deloc doctori, iar la Spitalul Orăşenesc Abrud profesează patru medici pensionari. În toate spitalele din judeţ se înregistrează deficit de medici specializaţi în Terapie Intensivă, Pediatrie, Neonatologie şi Urgenţe.

La Spitalul Orăşenesc Abrud, din Munţii Apuseni, patru medici trecuţi de 65 de ani (vârsta de pensionare) au renunţat la o bătrâneţe liniştită şi profesează în continuare. Singurul medic pediatru are 78 de ani, iar dacă acesta se va pensiona, secţia s-ar putea închide, deoarece la concurs nu se înscriu alţii, a declarat managerul Spitalului din Abrud, ec. Anca Ionela.

”Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă în toată zona noastră nu ar fi medic pediatru. Domnul doctor lucrează în fiecare zi, face gărzi, are program normal, cum lucrează toţi medicii. E un om de lăudat, este un profesionist şi tot ce vrei. Scoatem regulat posturile la concurs, conform legii, şi bineînţeles că nimeni nu se prezintă. În ultima perioadă a venit doar un chirurg în vârstă de 36 de ani”, a spus Anca Ionela.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, medicul primar George Haber, a declarat că în şapte comune din judeţul Alba: Roşia de Secaş, Almaşu Mare, Ceru Băcăinţi, Mogoş, Întregalde, Noşlac şi Ponor nu există în prezent niciun medic, iar persoanele care au nevoie de asistenţă medicală se adresează cadrelor medicale din localităţile învecinate.

”Deficit există şi în mediul urban. Avem nevoie de mai mulţi medici de familie la Blaj, la Aiud şi la Cugir. Sigur, în aceste oraşe problema e că, prin lipsa unor cadre medicale, s-au înghesuit, mai multe persoane, la medici de familie care depăşesc numărul optim de pacienţi înscrişi pe listă, adică 1.800”, a spus George Haber. Acesta a adăugat că deficit există, în special, în mediul rural şi e cauzat de interesul scăzut al medicilor de familie pentru aceste zone.

Potrivit DSP Alba, în toate spitalele din judeţ există deficit de medici specializaţi în Terapie Intensivă, Pediatrie, Neonatologie şi Urgenţe. În prezent, în Alba funcţionează nouă spitale: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Orăşenesc Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeş, Spitalul Orăşenesc Cugir, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

Citiţi şi:

Profesorul de nota 10 din Alba: „Modul de predare trebuie orientat în aşa fel încât să fie avantajaţi toţi elevii“

 

IPJ Alba, sancţionat pentru discriminare pe motiv că nu a amplasat plăcuţă bilingvă pe sediul unui post de poliţie

O cască a salvat milioane de vieţi în Primul Război Mondial

Cum să-ţi petreci weekendul departe de agitaţia oraşului: turism în şaua calului la poalele Munţilor Trascău

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite