Cine este Nicuşor Mihai, directorul din Romarm reţinut de DNA şi ce relaţie are cu liderul PNL Teodor Atanasiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul comercial de la Romarm, Nicuşor Mihai Mircea, reţinut de procurori DNA pentru instigare la abuz în serviciu este unul dintre vechii lideri PNL Alba, care a deţinut de-a lungul anilor mai multe funcţii la fabricile de armament din Cugir dar şi la compania naţională. Nicuşor este un apropiat al vicepreşedintelui PNL, senatorul Teodor Atanasiu, cei doi fiind colegi de clasă la şcoală, prieteni şi parteneri de afaceri.

Nicuşor Mihai a beneficiat din plin de prietenia cu Teodor Atanasiu, care l-a promovat în funcţii importante la Bucureşti. În Alba, cei doi au avut şi au în continuare afaceri împreună (SC B&M Direct Consulting SRL), deţin o proprietate comună la Cugir şi au influenţat evoluţia organizaţiei PNL. Nicuşor Mihai a fost la începuturile carierei politice consilier local la Cugir, după care a evoluat la Consiliul Judeţean unde este consilier şi în prezent. A candidat şi pentru un post de senator în 2008, în tandem cu Atanasiu care a candidat atunci la Camera Deputaţilor. 

Indiferent dacă PNL a fost la guvernare sau în opoziţie,  Nicuşor Mihai a deţinut funcţii de conducere la fabricile de armament din Cugir şi, periodic, la Romarm. A preluat postul de director comercial la începutul anului 2013, când exista încă USL. A rămas pe post până în prezent şi, în plus, a mai fost numit şi în funcţiile de administrator special la Uzina Mecanică Cugir şi membru în consiliul de administraţie la Uzina Mecanică Sadu şi la Cuprumin Abrud. Toate aceste posturi, la care se adaugă funcţia de consilier judeţean, i-au adus venituri anuale de peste 100.000 de lei, aşa cum rezultă din ultima declaraţie de avere depusă la Consiliul Judeţean Alba.

Pe lângă venituri, Nicuşor Mihai  are mai multe proprietăţi precum şi conturi consistente în bănci. Împreună cu 

image

Teodor Atanasiu (foto dreapta) şi Emil Muntean (directorul Parcului Industrial Cugir), Mihai este proprietarul unui cote părţi de 1/3 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2.482 metri pătraţi în zona Râul Mare din Cugir. Tot aici, de această dată numai cu Emil Muntean, Mihai are 2/3 dintr-un teren intravilan de 1.600 metri pătraţi. Familia Mihai mai deţine un teren intravilan de 3.932 metri pătraţi în Vinerea (sat component al oraşului Cugir) şi unul de 700 metri pătraţi la Alba Iulia.

La capitolul clădirei, Nicuşor Mihai împarte cu Atanasiu şi Muntean o casă de vacanţă în zona Râul Mare în suprafaţă de 200 metri pătraţi. Directorul din Romarm mai deţine 2 apartamente în Cugir, o casă de locuit în Vinera cu o suprafaţăp de 400 de metri pătraţi şi o altă casă de locuit la Alba Iulia. La bunuri imobile, consilierul judeţean PNL a declarat doar un autoturism Volkswagen achiziţionat în 2007. În conturi la mai multe bănci, familia Mihai deţine circa 250.000 de lei şi aproape 30.000 de euro.

Un control urmat de demiterea directorului

Nicuşor Mihai  a fost reţinut miercuri de DNA Bucureşti pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar a fost reţinută Mariş Claudia Aura, care susţine că ar fi reprezentant al unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. 

Procurorii susţin că inculpata Mariş Claudia Aura, atât personal cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-a derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea unor genţi destinate păstrării muniţiei pentru armele ce sunt fabricate la Cugir. Asociaţia pe care o reprezenta inculpata a pierdut licitaţia respectivă. Ulterior, mariş Claudia a recurs la presiuni împotriva conducerii Fabricii de Arme în scopul anulării licitaţiei şi achiziţionării de la asociaţie a unui număr de 12.000 de genţi ce fuseseră cumpărate anterior derulării procedurii de către uzina din Cugir.

Potrivit procurorilor, la instigarea inculpatului Mihai Nicuşor-Mircea, în calitate de director comercial în cadrul C.N. ROMARM S.A., aflat în relaţii de amiciţie cu inculpata Mariş Claudia Aura, membrii echipei de control au întocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general. Mircea Trifan (PSD) a fost înlocuit cu Graţian Suciu (PNL), partid din care face parte şi Mihai Nicuşor.

”În acelaşi context, la data de 07 martie 2016, inculpata Mariş Claudia Aura i-a oferit martorului denunţător suma de 3.000 lei, promiţându-i totodată că, dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziţionarea celor 20.000 de genţi de la Asociaţie, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei. În aceeaşi zi, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se afirmă în comunicatul procurorilor DNA.

Citiţi şi:

Directorul comercial de la Romarm, liberalul Mihai Nicuşor, reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Fabrica de Arme Cugir are un nou director general: liberalul Graţian Suciu, numit în locul lui Mircea Trifan (PSD)

Brandurile de Cugir dorite de toată lumea şi care se vindeau pe pile în comunism: maşina de spălat Albalux şi maşina de cusut Ileana

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite