Cele mai vechi file scrise în limba română şi cele mai vechi icoane datate, restaurate printr-un proiect al CJ Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea proiectului la Sala Unirii
Prezentarea proiectului la Sala Unirii

Autorităţi locale, istorici, clerici şi personalităţi culturale marcante au participat vineri, la evenimentul de prezentare publică pentru părţile interesate a unuia dintre cele mai importante puncte de atracţie ale judeţului Alba: MUSEIKON, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche şi obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecţie impresionantă de icoane.

Autorităţi locale, istorici, clerici şi personalităţi culturale marcante au participat vineri, la evenimentul de prezentare publică pentru părţile interesate a unuia dintre cele mai importante puncte de atracţie ale judeţului Alba: MUSEIKON, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche şi obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecţie impresionantă de icoane. 

Importanţa momentului a fost explicată de Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba: “ Este admirabil să vezi cum ceea ce era, până în urmă cu nu foarte mult timp, doar o idee, prinde contur şi se transformă într-un lucru concret, iar un spaţiu ce părea învins de timp devine un loc în care spiritul acestor meleaguri se reflectă mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon iar Museikon promite să ajute Cetatea Alba Carolina să devină şi mai atractivă. Însă nu doar oferta turistică se va îmbogaţi, ci va creşte însăşi valoarea culturală şi istorică a oraşului”. 

Alba are nu doar o tradiţie, ci un adevarat cult pentru icoane, Valea Sebeşului şi Lazul, în special, fiind întrecute,  poate, doar de Bucovina, în meşteşugul făuririi acestor piese unice. Toate acestea însă vor suferi şi un “upgrade” la cerinţele vremurilor moderne. Astfel, Muesikon îşi va digitaliza întregul inventar şi va fi o prezenţă activă online, pe Facebook, Twitter, Instagram sau Youtube. Pentru că, deşi e vorba de lucruri vechi, tehnologia nouă e cea care poate ajuta cel mai bine la valorizarea şi popularizarea lor reale. Spaţiul în care va funcţiona noul complex Museikon este o clădire istorică, din secolul XVIII, aflată în apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Mai exact este vorba despre clădirea fostului spital militar. Între exponatele  noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenţie deosebită va fi acordată, în acelaşi timp, activităţilor de restaurare şi repunere în valoare. Nu mai putin de 52 de icoane şi 15 cărţi vechi vor fi readuse la viaţă în urma restaurării lor de către profesionişti în domeniu.

proiect cj alba

   

Proiectul este realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia şi Universitatea din Bergen – Norvegia şi are o valoare totală de 9.292.349,05 lei. Restaurarea clădirii  include întărirea elementelor structurale: fundaţii, ziduri şi pardoseli. Pentru a face clădirea să funcţioneze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcţională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spaţii de expunere (3 temporar în subsol şi 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcţionale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spaţii de depozitare, vestiare.

Vor mai avea loc intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecţia Muzeului şi 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează şi vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România. Deasemenea, vor fi restaurate 15 cărţi vechi clasate din colecţia Arhiepiscopiei. Colecţia viitorului muzeu deţine singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551. În plus se va realiza digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date şi a clasării a 2500 de bunuri culturale.

FOTO Comorile Palatului Princiar din Cetatea Alba Iulia. Cercetări arheologice pentru un proiect de restaurare de 20 milioane de euro

 

Palatul din Alba Iulia care l-a găzduit pe Mihai Viteazul în 1600 va fi transformat într-un centru cultural-administrativ

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite