Ce a făcut premierul Dacian Cioloş în comuna din Alba cu investiţii de 16 milioane de euro din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş a închinat un pahar de ţuică cu primarul din Ciugud, ministrul Agriculturii şi proprietarul unei ferme de vaci. Foto: Dorin Ţimonea
Premierul Dacian Cioloş a închinat un pahar de ţuică cu primarul din Ciugud, ministrul Agriculturii şi proprietarul unei ferme de vaci. Foto: Dorin Ţimonea

Premierul Dacian Cioloş a vizitat în comuna Ciugud din judeţul Alba două mici afaceri dezvoltate cu fonduri europene. În final, Cioloş şi miniştrii Dîncu, respectiv Achimescu, au parcurs 10 km pe Transalpina de Ciugud, primul drum agricol din ţară asfaltat cu fonduri europene.

La Ciugud, Dacian Cioloş a ajuns mai întâi într-o mică fabrică de obiecte promoţionale şi serigrafie, după care a mers la o fermă cu 20 de vaci. În ambele situaţii, întreprinzătorii au pregătit proiecte pentru dezvoltarea viitoare a afacerilor, tot cu fonduri europene.

Vizita premierului în comuna Ciugud, unde a lansat luni, 21 martie, programul de dezvoltare a clasei de mijloc la sate nu a fost întâmplătoare. Ciugudul este, probabil, comuna din ţară cu cele mai mari fonduri atrase din resurse europene. Valoarea totală a investiţiilor publice şi private depăşeşte suma de 16 milioane de euro. În această sumă se află şi cele două mici investiţii vizitat luni de şeful Guvernului. În primul caz este vorba despre Gabriel Advertising SRL Ciugud, o mică societate cu 9 angajaţi care produce obiecte promoţionale şi derulează activităţi de serigrafie şi inscripţionare pe diferite tipuri de ţesături.

Proiectul de afacere non-agricolă este o mică afacere de familie, care a luat fiinţă în 2010, prin accesarea de fonduri europene. În primă fază, firma a accesat 100.000 de euro, cu care s-au achiziţionat utilaje şi cele necesare demarării activităţii. Domeniul de activitate este cel de producţie publicitară.

dacian ciolos alba ciugud

Datorită acestei investiţii, trei dintre membrii familiei Duşa s-au întors din Spania. Gabriel Duşa este cel care se ocupă de bunul mers al firmei, accesând în urmă cu doi ani încă 100.000 de euro, în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea firmei. ”Am început în 2010, după ce anterior am stat 5 ani în Spania. Am venit acasă şi cu ajutorul părinţilor, am reuşit să deschidem această firmă în care lucrează 9 angajaţi. Aşa cum americanii încep multe afaceri în garaj, noi am început în şură. Pe viitor vrem să ne dezvoltăm şi să construim o nouă clădire unde va funcţiona fabrica”, a spus Gabriel Duşa. Premierul s-a interesat despre cum merge afacerea şi câţi bani se câştigă. Administratorul i-a răspuns că în 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 700.000 de lei.

Cea de-a doua mică afacere văzută de premier a fost o fermă cu 20 de vaci. Proprietarul acesteia se numeşte Dan Ioan şi a reuşit, până acum, să nu facă afaceri cu multinaţionalele care domină piaţa laptelui şi a produselor din lapte. Din acest motiv şi preţul unui litru de lapte pe care îl vinde este de 3 lei şi nu de mai puţin de un leu dacă ar avea contract cu o mare fabrică de procesare. ”Vindem laptele în regim privat la persoane din Ciugud şi Alba Iulia. Din ceea ce rămâne producem brânză şi caşcaval”, a spus micul întreprinzător. Şi Dan Ioan vrea să îşi extindă afacerea prin achiziţionarea unor echipamente cu care să proceseze laptele, proiect ce ar urma să fie realizat tot cu fonduri europene.

Proiectul microfermei din localitatea Limba a început în 2011, prin accesare de fonduri europene în valoare de 25.000 de euro, prin PNDR - Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Ferma a început cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reuşit mutarea acesteia în locaţia actuală.  În prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reuşind să achiziţioneze şi un tractor modern din fonduri europene.

În final, premierul şi cei doi miniştri au gustat din produsele fermei şi au închinat un pahar de ţuică. Programul şefului Guvernului a mai cuprins o deplasarea pe drumul agricol ce leaga Ciugudul de comunele Berghin şi Daia Română, asfaltat cu fonduri europene şi denumit ”Transalpina de Ciugud”. Pe parcursul anului 2011, în parteneriat cu două comune învecinate şi tot în baza unui proiect cu finanţare europeană (FEADR- Măsura 125 din PNDR 2007-2013), în valoare totală de peste 2 milioane euro, s-au amenajat şi s-au asfaltat 26 de km de drum agricol. Rezultatul: activitatea agricolă din zonă a crescut cu peste 80%, fiind înfiinţate 11 ferme agricole noi, iar terenul arabil din zonă a ajuns să fie cultivat aproape în întregime.

dacian ciolos alba ciugud

Modernizarea infrastructurii agricole cu finanţare europeană a continuat şi în perioada 2013-2015, când au fost implementate alte două proiecte, în valoare totală de peste 400 000 euro, ce au vizat modernizarea a peste 5 km de drum agricol, drum ce deserveşte suprafeţe de exploatare din 3 sate aparţinătoare comunei. În acest moment, aceste drumuri agricole deservesc peste 1500 ha de teren agricol, uşurând semnificativ munca agricultorilor din această zonă. În aceeaşi perioadă, a fost implementat un alt proiect în valoare totală de aproximativ 100 000 euro, având ca obiectiv modernizarea rigolelor, a şanţurilor pentru scurgerea apelor în satul Drîmbar, sat, de asemenea, aparţinător comunei Ciugud.

ciolos alba

Cioloş a ajuns şi pe la noul sediu al primăriei din Ciugud. Proiectul noului sediu administrativ al comunei Ciugud este finanţat prin programul FEADR - AXA 4 - LEADER şi va fi dat în folosinţă în cursul săptămânii viitoare. Valoarea proiectului este de 1.600.000 lei plus cofinanţarea din bugetul local. Decizia de a construi un nou sediu administrativ s-a luat după ce s-a constatat că actualul spaţiu nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime.

În final, premierul împreună cu miniştri Dîncu şi Arimescu au participat la lansarea programului de susţinere a clasei de mijloc din mediul rural, eveniment desfăşurat la căminul cultural din satul Drâmbar. Au fost prezenţi, printre alţii, fermieri şi primari din mediul rural, care ar urma să fie primii beneficiari ai acestui proiect. ”De ce am venit la Ciugud, cred că aţi înţeles din toată expunerea mea. Pentru că aici am văzut modul acesta de integrare inteligentă a diferitelor măsuri, etapizarea lor într-o anumită logică. Am văzut-o dej acum, cred că sunt trei ani de când am fost prima dată în calitate de comisar, şi am considerat că e un loc potrivit pentru a lansa acest pachet de măsuri, pentru a demonstra că se poate, pentru a demonstra că deja instrumentele care sunt la dispoziţie, care au fost la dispoziţie şi în vechea perioadă de programare au putut fi utilizate şi într-un mod logic şi coerent„, a spus premierul,

Cioloş i-a îndemnat pe fermieri să nu mai vândă terenul agricol la străini. ”Apropo de instalarea tinerilor şi de potenţialul inclusiv al agriculturii pentru că s-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini şi vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu-mi doresc ca pământul să fie vândut la străini. Îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte. Şi nu o puteţi obţine din altă parte, dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi să o obţineţi înapoi”, a declarat Dacian Cioloş în cadrul conferinţei de lansare a programului de susţinerea a clasei de mijloc de la sate.

dacian ciolos alba ciugud

Premierul a mai completat că legile nu ar putea înlocui dorinţa proprietarilor de a vinde sau de a valorifica pământul la nivel local, iar oamenii trebuie să conştientizeze cât de importantă este această resursă. ”Aş vrea să mai transmit un mesaj primarilor care sunt în sală şi mă aud: nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor să obţineţi un anumit sprijin când vine un străin să vă cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru ei pentru a-l vinde. Gândiţi-vă că în felul acesta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi”, a declarat Dacian Cioloş.

Citiţi şi:

 

VIDEO Premierul Dacian Cioloş, abordat la Alba Iulia pe tema poluării industriale din Sebeş

 

Premierul Dacian Cioloş lansează în Alba programul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite