Măsurătorile topografice arată că accidentul aviatic a avut loc în Cluj. Parchetul din Alba Iulia continuă ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epava avionului fotografiată de la înălţime
Epava avionului fotografiată de la înălţime

Serviciul Cadastru al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj a realizat, miercuri, măsurători, în teren, în zona unde a avut loc accidentul aviatic. Topografii au stabilit că aterizarea forţată a avionului condus de Adrian Iovan a avut loc în judeţul Cluj, la circa 300 de metri de granite cu judeţul Alba.

"O echipă formată din doi consilieri la Serviciul Cadastru s-a deplasat în teren, în zona Munţilor Apuseni. Scopul deplasării a fost stabilirea unităţii administrativ-teritoriale, prin efectuarea de măsurători la teren şi determinarea coordonatelor locului unde a avut loc accidentul aviatic de luni. Acţiunea a făcut parte din procesul de colaborare cu autorităţile locale. În urma măsurătorilor s-a constatat că aeronava s-a prăbuşit pe raza judeţului Cluj, în partea de sud a unităţii administrativ-teritoriale Măguri Răcătău, la o distanţă de circa 300 de metri de limita cu judeţul Alba", se afirmă în comunicatul instituţiei din Cluj-Napoca.

Pădurea în care a avut loc accidentul aparţine unui ocol silvic din judeţul Cluj. În zonă există acces doar din Horea, judeţul Alba, motiv pentru care este exploatată don punct de vedere a păşunatului alpin doar de locuitori din această comună.

Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat pentru Mediafax că în ciuda acestei constatări instituţia o conduce va continua Ancheta în cauza accidentului. Potrivit procurorului, accesul era asigurat prin comuna Horea, din judeţul Alba, motiv pentru care atât salvatorii din Alba, cât şi forţele de intervenţie din Cluj au intrat prin calea de acces prin centrul acestei comune şi au trecut până la limită, de unde au luat victimele accidentului.

"Cel puţin o victimă a decedat pe teritoriul judeţului Alba, adică s-a constatat decesul în aceste circumstanţe. 

Faptul că cel puţin această victimă a fost constatată ca decedată pe teritoriul judeţului Alba a atras competenţa organelor judiciare de pe raza judeţului Alba, atât ca şi competenţă teritorială, cât şi din punct de vedere al faptului că a fiind primul organ judiciar sesizat, care s-a sesizat şi care deplasat la faţa locului", a spus Lazăr. Esta vorba despre studenta Aura Ion, care a fost declarată moartă într-o ambulanţă Smurd, aflată în comuna Horea.

  

"În continuare noi suntem legal sesizaţi şi vom continua urmărirea penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu sprijinul colegilor de la Cluj - ofiţeri criminalişti şi, de asemenea, cu sprijinul colegilor de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care vor pune în executare o cerere de comisie rogatorie solicitată de noi. Adică, la solicitarea noastră, dumnealor execută anumite acte care sunt de interes pentru anchetă, adică permite legea a se solicita prin comisie rogatorie unui alt organ judiciar dintr-o altă circumscripţie din ţară să efectueze anumite acte punctuale pentru anchetă", a afirmat Augustin Lazăr.

Procurorul a afirmat că încă de la deplasarea în teren la locul accidentului au existat supoziţii că zona, fiind la limita judeţelor, ar fi la 200 de metri pe teritoriul judeţului Cluj. "Unele GPS-uri indicau că e pe teritoriul judeţului Alba, altele pe teritoriul judeţului Cluj. Nu deranjează cu nimic. În mod normal, primul organ sesizat ar trebui să continue urmărirea penală şi să nu plimbăm dosarul de colo până colo şi să-l clarificăm. (…) Noi suntem legal sesizaţi. Rezultatul activităţii, cum spune legea de procedură penală, s-a produs în mai multe locuri, inclusiv în judeţul Alba, ceea ce atrage competenţa Parchetului CA Alba Iulia", a declarat Lazăr.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

Pe aceeaşi temă:

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite