Şomerii surprinzători ai pandemiei. Zeci de angajaţi ai spitalului Aiud rămân pe drumuri din 6 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Municipal Aiud. Foto: spitalaiud.ro
Spitalul Municipal Aiud. Foto: spitalaiud.ro

Primăria Aiud solicită ajutorul Ministerului Sănătăţii pentru a putea salva locurile de muncă ale celor 67 de asistenţi şi îngrijitori angajaţi la spitalul municipal pe perioadă determinată în timpul panedemiei de COVID-19.

Oamenii susţinuţi de medici şi de conducerea spitalului au organizat joi un protest în curtea unităţii medicale şi au cerut să rămână în continuare angajaţi ai unităţii medicale, pe perioadă determinată.

Ministerul Sănătăţii a oferit această posibilitate, dar cu finanţarea salariilor de la bugetul local. Reprezentanţii Primăriei Aiud susţin că nu are calea legală prin care să păstreze cele 67 de locuri de muncă, în condiţiile în care unitatea medicală nu are niciun post vacant. Suma necesară în fiecare lună pentru achitarea salariilor este de circa 600.000 de lei.

   

”În timpul pandemiei de COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Aiud au fost angajate 67 de persoane (asistenţi şi îngrijitori) pentru ca spitalul să facă faţă numărului mare de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2.

După ce numărul de cazuri COVID-19 s-a diminuat, noii angajaţi au fost împărţiţi pe toate secţiile spitalului (spitalul a funcţionat în regim COVID şi într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulţumiţi de ei.

În continuare, aceşti noi angajaţi reprezintă o resursă umană deosebit de importantă pentru Spitalul Municipal Aiud, dar din cauza lipsei finanţării păstrarea lor în posturi devine imposibilă. Consiliul Local Aiud se află în imposibilitate legală de a menţine cele 67 cadre medicale pe posturi deoarece menţinerea lor se poate face respectând limita creditelor bugetare aprobate. În prezent, în cadrul Spitalului Municipal Aiud, nu există posturi vacante (bugetate), care să fie neocupate”, a transmis Primăria Aiud.

protest spital aiud

Protestul angajaţilor care ar urma să îşi piardă locul de muncă

Legea 133/2022 prevede posibilitatea cheltuielilor cu personalul doar în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale, ceea ce la Aiud nu există.

”Consiliul Local Aiud a transmis Ministerului Sănătăţii solicitarea ca, în semn de recunoaştere morală a efortului pe care un spital precum cel din Municipiul Aiud l-a făcut de-a lungul pandemiei, să asigure resursele financiare necesare aplicării Legii 70/2022 privind ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată.

Iar pe această cale ne adresăm tuturor factorilor responsabili, parlamentarilor sau şefilor instituţiilor care au un cuvânt de spus: Trebuie să susţineţi Spitalul Municipal Aiud, aşa cum Spitalul Aiud a susţinut întreg judeţul Alba atunci când spitalele erau pline de bolnavi. Aveţi o datorie morală în acest sens”, se mai precizează în comunicatul administraţiei locale.

Un număr de 67 de persoane au fost angajate pe perioadă determinată, după izbucnirea pandemiei şi odată cu transformarea spitalului din Aiud în spital suport, acestea sperând ca după 6 iunie, când le expiră contractul, să aibă posibilitatea să rămână în continuare angajaţi. Oamenii susţin că cei angajaţi temporar, asemenea lor, la spitalele din Alba Iulia, Blaj şi Cugir au fost încadraţi. Ei cer să fie organizat concurs pentru a putea rămâne în sistemul medical.

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite